Acasă Focus Agricol Inundaţiile din Franţa fac bine Rusiei

Inundaţiile din Franţa fac bine Rusiei

de M G

recoltare grauInundaţiile din ultima vreme au redus producţia de grâu a Franţei, principalul producător din Uniunea Europeană, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, ceea ce a creat o oportunitate pentru exportatorii din regiunea Mării Negre. Pe de altă parte, pentru că recolta sa este extrem de bună, Rusia ar putea deveni cel mai mare exportator mondial de grâu.

Cea mai mare cooperativă agricolă din Franţa, InVivo, estimează o scădere de la 12% până la 7% a cotei ocupată de Franţa pe piaţa mondială. În aceste condiţii, InVivo va fi nevoită să recurgă la furnizori din alte ţări, inclusiv din statele riverane Mării Negre, pentru a face faţă cererilor clienţilor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

La rândul său, firma de consultanţă Agritel estimează că veniturile realizate de fermierii francezi ar putea să se reducă la jumătate, până la 740 euro pe hectar, ceea ce înseamnă că o recoltă de pe o suprafaţă de 120 de hectare ar urma să aducă fermierilor pierderi de aproape 60.000 de euro.

„Am mai avut recolte proaste şi preţuri proaste, dar nu am avut niciodată ambele împreună. Până acum ne-am descurcat, dar anul acesta nu o vom scoate la capăt. Va trebui să recurgem la economii”, a declarat fermierul francez Stephane Jean.

Inundaţiile din Franţa, care ameninţă şi ţara vecină Germania, al doilea mare producător din UE, precum şi ţările baltice, vor obliga importatorii să se adreseze cultivatorilor din regiunea Mării Negre pentru a-şi acoperi necesităţile. Acest lucru deschide calea pentru statele din regiune să vândă grâu pe pieţe precum Maroc sau Algeria.

Compania bulgară Vitagrain BG a avut discuţii preliminare pentru a vinde grâu în Franţa, a declarat directorul general Martin Roussev. În plus, cel puţin un trader francez vrea să cumpere grâu din România, a declarat o sursă din apropierea discuţiilor. Avantajul grâului din Bulgaria şi România este că acestea este scutit de la plata taxelor pe import în Franţa, deoarece fac parte din Uniunea Europeană.

Însă recursul la grâul din Marea Neagră reprezintă un risc pe termen lung pentru cultivatorii francezi, deoarece clienţii lor pot găsi noi furnizori. „Atunci când eşti obişnuit să cumperi fructe de la un magazin şi acel magazin se închide pentru reparaţii, mergi la un alt magazin şi constaţi că fructele sunt la fel de bune”, a declarat directorul Agritel, Michel Portier.

Producţie record de grâu în Rusia

Rusia va deveni, pentru prima dată în istorie, cel mai mare exportator mondial de grâu, graţie unei recolte consistente, care îi va permite să devanseze alţi competitori şi să exporte o cantitate de 30 milioane tone de grâu, informează Financial Times.

Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, îşi va pierde titlul, ca urmare a scăderii semnificative a producţiei de grâu a Franţei, în timp ce poziţia SUA pe piaţa mondială a continuat să se erodeze în ultimii ani.

Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forţă pe piaţa internaţională a grâului, graţie randamentelor ridicate, monedelor slabe şi scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiţii, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condiţiile în care producţia de grâu ar urma să atingă un nou record, de aproximativ 70 milioane tone.

„Recolta Rusiei este absolut uriaşă”, a declarat Amy Reynolds, analist la Consilul Internaţional al Cerealelor (IGC).

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. În prezent, un număr din ce în ce mai mare de ţări din zona Golfului Persic şi Africa renunţă la grâul din SUA şi Australia, pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca şi ţări îndepărtate, precum Africa de Sud şi Mexicul, care, în mod tradiţional, au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanţă SovEcon din Moscova, susţine că majorarea producţiei de grâu a Rusiei din ultimii patru ani se datorează „temperaturilor favorabile şi creşterii nivelului tehnologic, ca urmare a condiţiilor economice bune pentru fermieri în anii precedenţi”.

Situaţia este complet diferită pentru producătorii francezi, afectaţi de ploile abundente de la începutul anului, care au afectat atât randamentele, cât şi calitatea producţiei de grâu. Franţa este principalul producător de grâu din UE, iar, în urma scăderii producţiei franceze, UE va trebui să se mulţumească în acest an cu poziţia secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanţă Agritel estimează că, în acest an, producţia de grâu a Franţei va fi de 28,7 milioane tone, mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, în timp ce exporturile în afara UE vor scădea cu 60%, până la 5,1 milioane tone. Pe lângă producţia scăzută, fermierii francezi suferă şi de pe urma preţurilor scăzute apărute pe piaţa internaţională, ca urmare a unor recolte consistente în Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina şi SUA.

De la începutul anului şi până în prezent cotaţia grâului la bursa de la Chicago a scăzut cu 10%, până la 4,24 dolari per bushel, în timp ce cotaţia grâului francez de panificaţie, convertit în dolari, este, practic, neschimbată la 5,21 dolari.

Analiştii avertizează că producţiile solide la nivel global şi lipsa spaţiilor de depozitare în Rusia va face ca, în acest an, competiţia pe piaţa grâului să fie una acerbă. Arthur Marshall, analist la AHDB Market Intelligence, crede că, în lipsa spaţiilor de depozitare şi cu o recoltă record, fermierii şi traderii ruşi se vor îndrepta spre pieţele externe, ceea ce va duce la exporturi mari, în special în lunile care urmează perioadei de recoltare.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.