Casa Unirea nu funcționează, dar se pregătește de noi șefi. În baza unei hotărâri AGA a societății, care nu a fost dată publicității, acționarul, adică statul român prin Ministerul Agriculturii, a declanșat procedura de selecție și nominalizare a membrilor Consiliului de Administrație de la Casa Unirea. Procedura ar urma să fie derulată în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Casa Unirea a mai avut administratori, mulți aleși tot după OUG nr. 109, cu selecții ce au durat și 2 ani, dar fără de folos. Înființată ca o speranță a agriculturii naționale, cu mult iz politic, Casa Unirea a ajuns să fie devalizată după o activitate aproape inexistentă, ce s-a lăsat cu arestări.
Discret, Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” a declanșat procedura de selecție a administratorilor. Decizia a fost luată în AGA din 25 aprilie 2025, potrivit Hotărârii nr. 83, dar care nu este dată publicității. În aceste condiții, pe 9 mai 2025 au fost publicate primele documente pentru această procedură: proiectul Componentei Inițiale a Planului de Selecție pentru poziția de membru CA și Scrisoarea de așteptări anexă la Ordinul MADR nr. 646 din 15.04.2025. Nici acest ordin nu este făcut public.
Potrivit proiectului Componentei Inițiale a Planului de Selecție, este avansat un calendar privind procedura de selecție, cu termene precise. Din acest calendar rezultă că Ministerul Agriculturii, în calitate de autoritate publică tutelată, a început demersurile alegerea altor administratori încă din februarie 2025, când a notificat Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) despre această decizie. Și tot acest calendar arată că sunt disponibile doar 5 zile, deci calendaristice, pentru formularea de propuneri de modificare și completare a documentului. Cum acesta a fost publicat vineri, 9 mai 2025, termenul este ca și terminat. Rămâne de văzut dacă cineva a avut timp să consulte documentul și să facă propuneri de îmbunătățire.
Scrisoarea de așteptări, elaborată în baza nevăzutului Ordin MADR nr. 646/2025, stabilește obiective extrem de mari pentru viitorii administratori: „creșterea competitivităţii sectorului agroalimentar și asigurarea managementului durabil al resurselor naturale”, după cum se arată în Scrisoare. În cele din urmă, în prim plan se va afla redresarea financíar-economică a societăţii, în scopul eliminării riscului de dimínuare a capitalului social. Casa Unirea se află în centrul unui scandal privind pierderi mari din cauza fostei conduceri, care a ajuns și în arest din această cauză.
Acționarul mizează pe „creşterea numărului de societăţi terțe care să asigure aprovizionarea cu produse alimentare/agricole autohtone în scopul comercializării acestora, respectând procentul de adaos comercial, conform legislației în vigoare”. Se are în vedere promovarea mărcii „Casa Unirea” în domeniul comercial în scopul creşterii activului net, dar și „crearea unor entităţi juridice (asociaţii, cooperative, grupuri de producători etc.), precum şi atragerea concomitentă a unor astfel de parteneri în scopul integrării producţiei şi producătorilor autohtoni în lanţul comercial”, stipulează Scrisoarea.
Important este că Ministerul Agriculturii își menține intenția de a construi și dezvolta „centre logistice regionale în principalele bazine de producţie din țară, în scopul valorificării superioare a resurselor şi producţiei agricole naţionale”. Pe lista viitorilor administratori trebuie să figureze și „accesarea şi obţinerea de fonduri nerambursabile, sau alte tipuri de finanţări, pentru crearea unor unităţi de procesare şi valorificare a materiei prime în vederea obţinerii de produse cu valoare adaugată, generatoare de venituri majorate”, precum și „accesarea şi obţinerea de fonduri europene pentru construcţia unor structuri de tip seră/spaţiu protejat, în vederea optimizării producțiilor de legume şi/sau răsaduri”, se arată în Scrisoarea de așteptări.