Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Energie verde de la Agricultură

Energie verde de la Agricultură

de L M

Ministerul Agriculturii se pregătește pentru demararea unui program prin care să fie finanțate investițiile în energie regenerabilă, folosită în special în sectorul agricol și cel alimentar. Programul este destul de generos, cu un buget de o jumătate de miliard de euro, iar condițiile de participare sunt ceva mai laxe decât programul similar derulat de Ministerul Energiei. Cheltuielile eligibile pot fi acoperite 100% prin proiect, dar cel puțin 70% din energia produsă trebuie consumată de către producător. Cum nu este limită pentru puterea instalată a parcului eolian sau fotovoltaic, potențialul comercial al investiției nu este de neglijat; mai ales că statul dă până la 20 milioane de euro pentru un singur proiect.

A fost publicată versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, anunță Ministerul Agriculturii. Astfel, până la data de 29 noiembrie 2024, toți cei interesați pot transmite propuneri sau observații privind Ghidul solicitantului supus dezbaterii publice.

În general, beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, precum și organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI). Prin intermediul acestei scheme de sprijin, vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi de producere energie electrică cu sau fără stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), precum și realizarea capacităților noi de producere de energie electrică, cu sau fără stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), precizează comunicatul Ministerului Agriculturii. Totuși, există o condiție: cel puțin 70% din energia produsă trebuie folosită în domeniul agricol.

Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Bugetul total estimat al schemei este de 500 milioane de euro, echivalentul a aproximativ 2,5 miliarde lei, pentru perioada 2023-2028. Bugetul mediu anual al schemei nu va depăși 150 milioane de euro; pentru sesiunea de depunere de cereri de finantare din 2024 bugetul propus este 90 milioane de euro pentru sursa solară și 2 milioane de euro pentru eolian, pentru capacități mai mici de 1MW. Pentru capacități mai mari de 1MW, bugetul este de 40 milioane de euro pentru sursă solară și de 18 milioane de euro pentru sursă eoliană.

Sunt puse limite de finanțare pentru fiecare tip de proiect. Astfel, pentru sesiunea aferentă anilor 2024 – 2025, valoarea ajutorului de stat este de maxim 100% din costurile eligibile în limita valorii de 700.000 de euro/MW pentru energia eoliană. Pentru energie solară, limitele de finanțare diferă: 650.000  de euro/MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv, și de 550.000 Euro/MW  pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

În cadrul proiectului, se poate acorda și un avans de maximum 30% din valoarea ajutorului de stat solicitat.

Condițiile impuse pentru proiectele agriculturilor sunt mai laxe decât cele promovate prin Ministerul Energiei. Promotorii proiectelor nu trebuie să dețină terenul, cu orice titlu, pe care vor realiza proiectul; este suficient să depună dovada precum că au inițiat demersurile pentru dobândirea acelui teren. Totuși, nu sunt scutiți să prezinte studiile pedologice și agrochimice pentru terenurile agricole din extravilan, care trebuie să nu fie de clase I și II.

Pe de altă parte, beneficiarii au la dispoziție un an de la încheierea contractului de finanțare pentru a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol și autorizația de construire, precum și un extras de carte funciară relevant. Ghidul de finanțare nu prezintă mai multe detalii, dar aceleași proiecte finanțate din Fondul pentru modernizare, dar derulate prin Ministerul Energiei, au mult mai multe impuneri de ordin administrativ. Numai evaluările de mediu dacă sunt luate în calcul vor afecta foarte mult derularea proiectelor, astfel că anul de grație anunțat de Ministerul Agriculturii este total insuficient.

Ca să fie acoperitor, Ghidul de finanțare prevede că „documentele privind respectarea legislației în domeniul mediului se vor elabora conform solicitărilor operatorilor de rețea electrică, ANRE, Ministerul Mediului sau alte instituții avizatoare, după caz”.

În aceste condiții, șanse pentru obținerea finanțării o au proiectele care au demarat deja procedurile de obținere a documentelor necesare proiectului. Ghidul de finanțare impune cel mult 60 de zile, de la semnarea contractului de finanțare, pentru prezentarea studiilor pedlogice și agrochimice și cel mult 180 de zile, de la depunerea cererii de finanțare, pentru Avizul Tehnic de Racordare.

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru schema de energie este disponibilă tuturor celor interesați pe pagina MADR, precum și pe pagina AFIR, precizează comunicatul ministerului.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.