Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Mircea Coșea s-a întors la Casa Unirea

Mircea Coșea s-a întors la Casa Unirea

de L M

Mircea Coșea s-a întors în Consiliul de Administrație al Casei de Comerț Unirea, semn că actuala conducere a Agriculturii vrea să revitalizeze firma. Acum este coleg de CA cu directorul general de Buget Finanțe din Ministerul Agriculturii și cu un pensionar MAI. Coșea a făcut „o pauză” în activitatea sa la Casa Unirea, după ce conducerea PNL a Ministerului Agriculturii a vrut, inițial, să o desființeze, dar, apoi, s-a gândit că poate fi folositoare. Tot timpul, Mircea Coșea a susținut oportunitatea și chiar necesitatea unei astfel de structuri, care poate avea dublu rol: de a crea piață de desfacere pentru producătorii români, dar și de a contribui la diminuarea deficitului comercial cu produse agroalimentare.

Profesorul Mircea Coșea a fost numit, din nou, membru în Consiliul de Administrației al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea. Mandatul este provizoriu, pentru 4 luni. De altfel, acesta a făcut parte și din prima „garnitură” de membrii CA ai Casei Unirea, alături de o serie întreagă de șefi de asociații patronale și profesionale din agricultură.

„În iunie 2021 am fost dat afară din Consiliul de Administrație cu titlu de urgență”, a declarat profesorul Mircea Coșea pentru Focus Agricol. „Am ajuns la un conflict mare cu vechiul CA și AGA, inclusiv cu fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, care a blocat foarte multe lucruri”, a spus Coșea. Potrivit acestuia, actualul ministru i-a solicitat să se reîntoarcă la Casa Unirea, „pentru că el consideră că societatea este o idee bună. Casa trebuie să se transforme într-un instrument economic”, a susținut profesorul.

Mircea Coșea a ținut să precizeze că structura Casa Unirea este „o idee a sa veche de 15 ani”, care a fost pusă în practică de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. „Acum o luăm de la capăt”, a spus profesorul, pentru că activitatea Casei a fost stopată cu totul odată cu Guvernul PNL al lui Ludovic Orban. „Toate lucrurile le vom face în timp”, s-a arătat optimist Mircea Coșea. Potrivit acestuia, chiar pentru acest an, vede „posibil și realizabil, să avem cât mai multe mărfuri românești, să stimulăm depozitarea și prelucrarea locală, iar macroeconomic, să diminuăm deficitul comercial cu produse agroalimentare”.

„Este foarte important în această perioadă să avem cât mai multe produse româești. Nu este vorba de penurie, ci de prețurile care vor crește foarte mult”, a completat profesorul Mircea Coșea.

Cu câteva zile în urmă, la ultima AGA a Case Unirea s-au făcut două numiri provizorii în cadrul Consiliului de Administrație. Prima se referă la profesorul Mircea Coșea și cea de a doua la numirea lui Cristian Simion. Acesta din urmă a fost polițist pe tot parcursul activității sale până la pensie, în 2018, când a ajuns direct consilier gradul IA la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, unde șef era actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și el polițist de formație. Președintele CA al Casei Unirea este directorul general de Buget Finanțe din Ministrul Agriculturii, Mihail Puțintei.

Constituirea unei structuri precum Casa Unirea a fost cerută de agricultori, care au reclamat mereu lipsa unei piețe de desfacere optime pentru ei. Răspunsul a venit din partea guvernării PSD, dar societatea comercială creată a fost puternic contestată. E drept, și evoluția sa „a dat apă la moară”, pentru că s-a implicat în activități cu puternic iz de propagandă politică, a făcut contracte păguboase și a angajat zeci de salariați, în condițiile în care firma nu făcea mare lucru. Când a venit la putere, PNL a avut grijă să pună stop aceste structuri care avea eticheta adversarilor politici de la PSD, dar, în cele din urmă, și PNL și-a regândit strategia, pentru că firma este extrem de ofertantă, din toate punctele de vedere, de la cel economic, la cel politic.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.