Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Subvenții pentru vaci și lapte

Subvenții pentru vaci și lapte

de L M

Peste 1,3 milioane de vaci vor beneficia de subvenții de la stat, a anunțat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Bani vor primi crescătorii de bovine și pentru laptele livrat pentru procesare. În total, peste 225 milioane de lei vor ajunge la crescătorii de animale.

Crescătorii de bovine au depus, până la termenul limită din 10 august, 93.593 de cereri pentru ajutorul de stat privind susținerea activității lor, în anul 2021, a anunțat, miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Aceste cereri cumulează 1.307.297 de animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone.

Conform legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse, precizează comunicatul.

Cuantumul pe cap de animal se va calcula prin raportarea plafonului, în valoare de 182.708.014,97 lei, la efectivul total de bovine eligibile, iar cuantumul pe tona de lapte prin raportarea plafonului, în valoare de 42.829.698,82 lei, la cantitatea totală de lapte eligibilă.

Valoarea ajutorului de stat se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de numărul de capete de bovine eligibile la care se poate adăuga și valoarea calculată în funcție de cantităţile de lapte, în tone, produse și valorificate, eligibile până la concurența plafonului de 225.000 euro la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.

În acest an, modul de subvenționare este puțin diferit. Ministerul Agriculturii va împărți subvențiile ca ajutor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în conformitate cu OUG 58/2021. În acest fel, subvențiile vor ajunge strict la vacile existente; potrivit legislației europene, aceste subvenții de alocă în funcție de datele istorice din 2013.

Banii se alocă pentru bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga efectivele de bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021. Iar laptele subvenționat trebuie să fie valorificat în luna ianuarie 2021.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2021.

Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2021 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.