Acasă Focus Agricol Scrisoarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare către premier

Scrisoarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare către premier

de M G

Fermierii au nevoie capitală de banii din despăguirile pentru pagubele produse de seceta de anul trecut culturilor înființate în primăvara 2020. Despăgubirile primite pentru culturile de grâu înființate în 2019 au arătat că agricultorii au putut, într-o oarecare măsură, să continue ciclul productiv și să însămânțeze grâu în toamnă. Lipsa capitalului de lucru are consecințe în lanț, astfel că Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o scrisoare deschisă premierului și ministrului Finanțelor Publice pentru a grăbi acordarea de compensații.

Marea îngrijorare a Alianței pentru Agricultură și Cooperare se referă la posibilitatea ca plata ajutoarelor de stat pentru pierderile înregistrate din cauza secetei să nu se realizeze în urma adoptării Legii bugetului de stat pentru 2021, respectiv bugetului solicitat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale -MADR, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.

Seceta de anul trecut a afectat major aproximativ 1,2 milioane ha de culturi însămânțate în primăvara 2020, în principal porumb și floarea soarelui, pe lângă cele 1,1 milioane ha de culturi de toamnă distruse tot de secetă. Pentru pagubele de toamnă, valoarea despăgubirilor se ridică la circa 1 miliard de lei, bani care ar fi prinși în proiectul de buget 2021 al Ministerului Agriculturii

„Din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii având cod CAEN 0111, rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică”, precizează comunicatul.

„Comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectată de COVID 19 și au beneficiat de amânarea ratelor bancare, producția vegetală nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii, în mod direct ci mai degrabă indirect, ceea ce a făcut aproape imposibilă apelarea din partea fermierilor la măsura amânării ratelor, pe baza COVID 19, aflându-ne azi în situația unor exploatații agricole care, deși sunt considerate viabile, nu mai sunt finanțabile și nu pot solicita împrumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reînființa culturile de primăvară, pentru anul agricol 2021-2022.

Considerăm că fără măsuri de sprijin rapide (despăgubiri pentru culturile de primăvară calamitate de seceta 2020), nu putem asigura capitalul de lucru necesar pentru a relua ciclul de producție”, apreciază fermierii.

Situația agricultorilor este agravată de contractele încheiate de acești cu plata la recoltă; în lipsa acesteia fermierii au de plătit penalități de 200-700 de lei/tonă pentru marfa nelivrată.

Pe de altă parte, despăgubirile primite pentru culturile de toamnă și-au arătat beneficiile, banii reintrând în circuitul economic național. Cu acești bani, fermierii au plătit furnizori, taxe și impozite și salarii pentru angajați. Alianța atrage atenția că în acest sector nu s-au făcut disponibilizări de personal, cum s-a petrecut în alte domenii. „4,5% dintre salariații din România sunt angrenați în sectorul agricol. 40% dintre aceștia sunt afectați indirect de seceta pedologică severă și vor avea de suferit anul acesta datorită problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primăvară calamitate”, se arată în scrisoarea deschisă.

De altfel, situația culturilor agricole nu este chiar cea mai bună, fermierii atrăgând atenția că nu s-a refăcut rezerva de apă din sol, cu consecințe pentru producțiile viitoare. „Este nevoie în continuare de cantități de precipitații cu 55% peste media multianuală pentru a ne apropia de refacerea capacității hidrice a solului necesare culturilor pentru un an agricol normal, în zonele afectate de seceta pedologică severă din anul 2020. Estimăm o reducere a nivelului de tehnologii agricole care se vor practica de către fermierii afectați deja, cu efecte directe în nivelurile de producții și venituri obținute începând cu anul 2021, aspecte care se pot perpetua încă circa 2-3 ani agricoli. Tocmai de aici rezultă faptul că depășirea acestor situații, tehnologice și economice poate fi realizată prin acordarea despăgubirilor la culturile de primăvară calamitate de secetă, care va facilita accesul fermierilor la tehnologie și va stimula redresarea economică și revenirea la normalitate în toate relațiile din agribusiness. Neavând producții în 2020, vor fi din ce în ce mai puțini furnizori care vor dori achitarea inputurilor la recolta 2021, asta va presupune un efort financiar mult mai mare decât în trecut, pentru înființarea recoltelor din acest an”, se menționează în scrisoare.

„Sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deși sunt maximum 40% din cheltuielile efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii.

Criza COVID 19 și seceta au readus agricultura în prim plan, evidențindu-i rolul esențial, strategic, pe care îl are pentru securitatea agroalimentară și economico-socială. Contextul actual de redresare și reziliență economică, impune luarea unor măsuri de politici agricole și măsuri de susținere financiară, compensatorie pentru a permite continuarea activității în cadrul companiilor agroalimentare, inclusiv fermierilor mici și mijlocii ce pot genera în continuare și împreună hrana necesară populației și valoare  adaugată la produsul intern brut”, atrag atenția fermierii.

„Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru, vă rugăm să tratați cu maximă responsabilitate menținerea viabilității fermierilor din România, care trec prin momente de criză profundă, știut fiind faptul că un efort mic, bugetar, la timpul potrivit va genera un efect economic major în perioadele următoare. Momentul potrivit și necesar este acum și constă în acordarea despăgubirilor la culturile de primăvară afectate de seceta pedologică severă”, completează scrisoarea.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare reunește cele mai mari patru organizații de agricultori din România: Pro Agro (Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România), LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România), UNCSV (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal) și APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România).

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.