Acasă Focus Agricol Ping pong cu legile pentru protejarea producătorilor și procesatorilor români

Ping pong cu legile pentru protejarea producătorilor și procesatorilor români

de M G

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege prin care producătorii și procesatorii români din sectorul agroalimentar să fie protejați. Scopul declarat este de a crea condițiile ca producătorii români să-și poată vinde marfa, în condițiile în care aceștia susțin că întâlnesc mari piedici, în special din partea marilor lanțuri de magazine. Ideea protecției producătorilor autohtoni a fost adoptată de fiecare partid în parte, care a combătut ce a făcut celălalt, dar nicio variantă de până acum nu a fost bună. Rămâne de văzut dacă această ultima variantă este fezabilă.

„Am depus o iniţiativă legislativă în 9 noiembrie care implementează Directiva nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale, iar prin această iniţiativă readucem toate acele măsuri pe care le-am prins în Legea 150/2016, dar de data aceasta într-un limbaj european, astfel încât această lege să fie aplicabilă, şi nu cred că vor mai avea curajul să o modifice”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a ținut să facă o comparație între prevederile Legii nr. 150/2016, inițiată de PNL, și modificările aduse de PSD, prin Legea nr. 28/2020, indicând și partidele care au promovat cele două proiecte legislative. Prin Legea 150 s-a introdus celebra prevedere cu 51% produse românești la raft, „provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare”, iar PSD a eliminat-o alături de altele, dar nu a pus nimic în loc. Ce nu a spus ministrul este că România era deja într-o procedură de infringement pentru acest lucru; neînlăturarea condiției respective ar fi putut duce la penalități impuse de Comisia Europeană.

„Scopul implementării acestei iniţative legislative: un lanţ de aprovizionare cu alimente bine echilibrat şi funcţional; combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credinţe în relaţiile comerciale; protecţia producătorilor din sectorul agricol şi alimentar; protecţia producătorilor şi procesatorilor români, pentru că această directivă (n.r. – 633/2019) pune pe picior de egalitate producătorul şi procesatorul mic care din nefericire în România este român şi comerciantul este dominant. Ce prevede? Termene de plată clare: maxim 7 zile pentru produse proaspete; maxim 30 zile pentru alte produse; maxim 60 zile pentru produse fără valabilitate sau care au termene peste 12 luni, sunt foarte puţine, preavizul trebuie să fie de minimum 30 de zile, acum din nefericire este de pe o zi pe alta, ca producătorul să fie anunţat că nu mai e pe raftul magazinului”, a explicat Oros.

Şeful MADR a precizat şi ce anume este interzis prin această lege, respectiv modificarea unilaterală a clauzelor din contract, perceperea de taxe ascunse, „aceste taxe ascunse care la unii retaileri ajung la 24% şi au diverse forme”, interzicerea plăţii pentru pierderile suferite în spaţiile cumpărătorului. De asemenea, se interzic represaliile comerciale împotriva furnizorului, returnarea de produse nevândute, plata pentru listare şi pentru expunere, plata pentru amenajarea spaţiilor de vânzare şi a personalului, practicarea schemelor de formare a preţului în mod diferenţiat pentru produse similare.

De aplicarea acestei legi se vor ocupa Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii.

Green Deal pentru producătorii români

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a anunțat că va fi modificată și legislația privind achizițiile publice, care vor deveni „mai verzi”. „Vom folosi oportunitățile oferite de Green Deal (n.r. – Parcul Ecologic European) pentru a proteja producătorii români”, a spus ministrul. El a dat ca exemplu, Programul laptele și cornul, unde, în caietul de sarcini, 60% din punctaj va ține seama de lanțul scurt de aprovizionare, „adică produs local”, și de schemele de calitate, precum produs montan, produs tradițional și altele asemenea. „În 2019, din cei 70 de furnizori de mere din Programul <Mere în școli> 32 erau din alte țări”, a ținut să atragă atenția Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că va fi susținut lanțul scurt pentru ca amprenta de carbon generată de transport să fie cât mai mică, în deplină concordanță cu principiile Green Deal. „Vor veni și alte acte normative care vor avantaja clar producătorul local”, a completat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.