Acasă Focus Agricol Seceta duce grâul la preț record

Seceta duce grâul la preț record

de M G

România înregistrează cel de-al doilea cel mai mare preț la grâu din 2013 și până acum, așa cum apare în statisticile Comisiei Europene. Pe de altă parte, rapoartele de piață ale Clubului Fermierilor Români indică prețuri și mai mari decât cele consemnate de CE, ceea ce este în beneficiul agricultorilor români, în condițiile în care seceta din acest an a afectat serios producția de grâu, și nu numai.

Statisticile întocmite de Comisia Europeană arată că România vindea grâu, la 15 octombrie 2020, cu 176 euro/tonă, preț care include costul de depozitare și transport. Acest preț a fost înregistrat în regiunea Olteniei, după cum precizează Comisia. Pentru aceeași perioadă, cel mai scump grâu de consum din Europa era în Portugalia, 212 euro/tonă, prețul incluzând costurile cu marfa, asigurările și navlu (n.r. – transportul pe apă); în portul Rotterdam, grâul se vindea cu 208 euro/tonă în aceleași condiții (preț CIF).

Acest preț al grâului românesc este cel mai mare din mai 2014, când acesta a fost cotat cu 184 euro/tonă, tot în Oltenia.

Raportul de piață întocmit de experții Clubului Fermierilor Români, ce reunește cei mai importanți producători de profil din țară, arată că prețul grâului a crescut, cotațiile cerute fiind de aproximativ 200 euro/tonă.

„Indicația de preț pusă de fermieri la 1.000 lei/tonă începe să fie prezentă în ofertele pentru loturile mari. Pe 15 octombrie 2020, pentru loturi de minim 10.000 tone, s-a ofertat cota de 1.000 lei/tonă, în zone din țară, cum ar fi sudul României (Ialomița-Buzău), zona Telorman, zona mediană a Moldovei”, se arată în raport, iar prețul grâului adus la Constanța ajunge la 995-1.000 lei/tonă. Documentul atrage atenția că pentru acest preț se solicită și o calitate a grâului „pe măsură”.

„Seceta a făcut ca nivelul de recoltă să fie scăzut în țările din Orientul Mijlociu și Nordul Africii și va favoriza aprovizionarea din bazinul Mării Negre în ritm constant”, previzionează experții, care atrag atenția că prețurile vor continua să crească. De altfel, în ultimele două luni, bursa de profil Euronext a înregistrat o creștere a prețului grâului cu 18%.

„Lipsa volumelor din UE și bazinul Mării Negre vor alimenta trendul de creștere. Vom asista la o competiție între piața internă și cea de export, cu beneficii financiare pentru fermierii români”, concluzionează raportul.

Seceta din acest an, cotată cea mai dură din ultimii 50 de ani, a prăbușit producția de grâu, care a ajuns la 5,6 milioane de tone, față de 9,4 milioane de tone în 2019, când a plouat. Astfel, producția medie înregistrată în vara acestui an a fost de doar 2,9 tone/ha, față de 4,8 tone/ha în 2019, cifră modestă în comparație cu alte state ale Uniunii Europene, dar care ne-a permis anul trecut să fim în top cu producția de grâu.

La debutul crizei sanitare, autoritățile române au decis suspendarea exportului de grâu, fapt ce a uimit piața de profil și a dus la reacții hotărâte din partea celor implicați. Ministrul Agriculturii a susținut mereu că a vrut să aibă certitudinea că este asigurat consumul intern. Pentru anul agricol 2020-2021, producția de grâu obținută este suficientă pentru consumul la nivel național și permite și exporturi.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.