Acasă Focus Agricol Groupama: Se fac asigurări și pentru secetă

Groupama: Se fac asigurări și pentru secetă

de M G

Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, susţin reprezentaţii Groupama Asigurări, companie care a plătit până în prezent daune în valoare de 37 milioane de lei, majoritatea cauzate de secetă, furtuni şi grindină. De asemenea, în baza dosarelor deja avizate până la această dată, valoarea totală a daunelor plătite se va situa în jurul sumei de 100 milioane de lei.

Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb şi floarea soarelui, pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, care a produs peste 80% din pagube, se arată într-un comunicat de presă al companiei, informează Agerpres.

„Fermierii români sunt vulnerabili în calea fenomenelor meteo extreme din ce în ce mai frecvente, înregistrând pagube tot mai mari şi mai greu de depăşit de la un an la altul. Agricultura este, însă, o parte determinantă a economiei noastre, România fiind al 5-lea producător agricol din Uniunea Europeană. Astăzi, suntem singura companie care acoperă riscul de secetă cu un produs care este subvenţionabil, construit pe nevoile reale ale fermierilor şi care se bazează pe realitatea fiecăruia dintre ei. În acelaşi timp, urmărim evoluţia dosarelor de daună, răspundem rapid cererilor fermierilor şi colaborăm îndeaproape cu ei pentru a-i putea ajuta şi pe termen lung (… ) Fermierii români vor putea în continuare să-şi asigure culturile împotriva celor mai frecvente riscuri precum secetă, grindină, furtună, ploi excesive, incendiu, arşiţă sau îngheţuri”, a declarat Călin Matei, director general adjunct, Groupama Asigurări.

Acesta susţine că pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu şi lung este, însă, nevoie şi de un set de măsuri de prevenţie care ar putea reduce frecvenţa şi gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislaţie simplificată şi mai puţină birocraţie.

Groupama Asigurări asigură în prezent peste 830.000 de hectare, fiind lider de piaţă pe segmentul agricol.

Perioada în care se primesc solicitări pentru asigurările culturilor agricole este octombrie – iulie, fiind evidenţiate două perioade de vârf: noiembrie şi decembrie, respectiv mai şi iunie, iar riscurile asigurate diferă de la o regiune la alta, în funcţie de caracterul regiunii şi nevoile fiecărui fermier. Cu toate acestea, conform datelor companiei, clienţii solicită cel mai des acoperirea unor riscuri precum grindina, furtuna, ploile excesive, incendiul, seceta, arşiţa, dar şi îngheţurile.

„În mod constant, sudul şi estul ţării, zone ce reprezintă 75% din suprafaţa arabilă a României, sunt afectate de secetă, acest fenomen transformându-se din risc în certitudine în ultimii ani. În perioada octombrie 2019 – iulie 2020, sud-estul ţării a fost zona cea mai afectată de secetă, diferenţa fiind dată de intensitatea fenomenului, care, în acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamnă au fost afectate pe o suprafaţă de 1,2 – 1,4 milioane de hectare, ceea ce înseamnă aproximativ 40% – 50% din suprafaţa totală cultivată cu acest tip de culturi. Acest procent creşte în zonele de sud-est, unde pagubele depăşesc 55% din suprafeţele cultivate. La nivelul întregii ţări, pierderea pe producţie este estimată la peste 40%, ceea ce înseamnă că în judeţele cele mai afectate din sudul ţării, pierderea medie este de peste 60%”, se arată în analiza Groupama.

În materie de costuri ale asigurării, reprezentanţii companiei de asigurări acestea sunt influenţate de factori precum: pachetul de acoperiri ales, localizarea culturilor sau suprafaţa asigurată şi pot varia între 50 lei/hectar şi 300 lei/hectar. Un pachet de acoperiri complete ale riscurilor va asigura inclusiv riscuri generate de secetă şi arşiţă. Aceste costuri, spun reprezentanţii companiei, trebuie analizate în corelaţie cu pierderile posibile care pot fi produse de aceste fenomene.

„Spre exemplu, pentru un pachet complet de asigurare, o echivalare a acestor costuri în producţie ar putea reprezenta o cantitate de 400 kg de recoltă pe hectar, în timp ce pierderea reală medie cauzată de secetă în acest an a fost 6-7.000 de kg pe hectar. Această situaţie a fost frecvent întâlnită în acest an agricol şi, în unele cazuri, a reprezentat pierderi de până la 100%”, spune reprezentanţii companiei.

Pe linia agricolă, portofoliul Groupama Asigurări include şi Asigurarea culturilor agricole Standard, Asigurări pentru animale, păsări, viţă de vie şi pomi fructiferi, utilaje agricole, clădiri de fermă, silozuri şi stocuri. Prin produsul de referinţă, Asigurarea culturilor agricole, fermierii îşi pot asigura o varietate de culturi, de la grâu, orz, orzoaică, rapiţă, floarea-soarelui, porumb, cartofi, la sfeclă de zahăr, muştar, soia sau multe altele.

Groupama Asigurări are în România peste un milion de clienţi individuali şi peste 80.000 de companii. Parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, mutualist şi cu o istorie de peste 100 de ani, cu peste 32.600 de angajaţi şi 13 milioane de clienţi la nivel global.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.