Acasă Focus Agricol Lupta pe farmaciile veterinare

Lupta pe farmaciile veterinare

de M G

Modificarea, din nou, a Legii veterinarilor, a stârnit mânia farmaciilor veterinare, cum era de așteptat. Au început demersurile pentru ca proiectul legislativ, votat recent de Parlament, să nu fie promulgat de președinte. Presiunile publice au dus la un aliat, Avocatul Poporului, care a sesizat Curtea Constituțională, susținând că nu există suficienți medici veterinari care să lucreze în farmacii. Noile măsuri au apărut ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a UE și a Curții Constituționale.

Legea 160/1998 privind exercitarea profesiunii de medic veterinar a fost modificată din nou, ajungând la forma sa din 2017, înainte de adoptarea OUG nr. 70/2017. Prin votul lor, deputații au decis ca farmaciile veterinare să funcționeze, din nou, numai în prezența unui medic veterinar, nu „în coordonarea” lui, așa cum s-a stabilit prin OUG 70.

Cum era de așteptat, decizia Parlamentului a produs furtună, reprezentanții farmaciilor veterinare susținând că noile măsuri vor afecta bunul mers al zootehniei și, în special al micilor ferme. Au susținut că se va produce un blocaj în domeniu, cu implicații economice atât pentru farmacii, cât și pentru crescătorii de animale. Farmaciile au arătat că nu există suficienți medici care să acopere necesarul din farmacii. Plus că, prin noile măsuri, se instituie un adevărat monopol din partea medicilor veterinari. De aceea, farmaciile au cerut ajutorul tuturor instituțiilor care pot stopa aplicarea legii.

Pe de altă parte, Colegiul Medicilor Veterinari din România a ținut să precizeze modificările făcute la lege „pun în acord legislația națională cu Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene dată în cauza C-297/2016, cu Decizia CCR 511/2017, cu Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nr. 788/2019 și transpune în legislația națională prevederi ale legislației europene în materie”, potrivit unui document de poziție. Mai exact, s-a urmărit asigurarea sănătății populației și a animalelor. OUG nr. 70/2017 „a dat posibilitatea comercializării de către farmaciile veterinare a produselor biologice și a unor produse interzise prin legislația europeană (hormoni) direct către proprietarii de animale, pentru a le administra singuri”, susține Colegiul Medicilor Veterinari.

În cele din urmă, Avocatul Poporului a răspuns solicitărilor farmaciilor și a sesizat Curtea Constituțională cu o obiecţia de neconstituţionalitate. Prin aceasta, se atrage atenția că modificările aduse legii nu prevăd și măsuri tranzitorii, un termen pentru implementarea măsurilor stabilite, „în condiţiile unui număr redus de medici veterinari raportat la necesarul de farmacii/puncte farmaceutice veterinare”, se arată în Sesizare. Avocatul Poporului nu a găsit alte nereguli la lege.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.