Acasă Focus Agricol Și, poate, totuși, agricultorii se vor asocia

Și, poate, totuși, agricultorii se vor asocia

de M G

Parlamentarii au hotărât să mai umble la condițiile de funcționare a cooperativelor agricole și să dea ceva facilități fiscale agricultorilor în speranța că, totuși, aceștia se vor asociația. Legiuitorii introduc și o nouă noțiune, gospodăria țărănească, ce poate fi membru cooperator; rămâne de văzut cum se va integra în legislația națională. La noi se manifestă o reticență accentuată din partea fermierilor de a se constitui în diferite forme asociative, aceștia preferând să lucreze singuri.

În România, există un cerc vicios: pe de o parte, fermirii se plâng că nu-și pot vinde marfa pentru că nu sunt băgați în seamă. Pe de altă parte, atunci când sunt puși în fața alternativei de asociere, pentru creșterea puterii de negociere, nu fac acest pas. Pentru a-i determina să se asocieze, a fost promovată Legea cooperației agricole nr. 566/2004, care, între timp, a fost modificată de mai multe ori, doar, doar s-o găsi forma care va reuși să-i impulsioneze pe fermieri să se asocieze.

Ultima modificare este plănuită de Parlament, fiind în linie dreapă să fie adoptată. Mai exact, sunt vizate tot măsuri de încurajare pentru fermieri să adere la o formă asociativă. Sunt aduse modificări astfel ca membrii cooperatori persoane fizice să nu mai întâmpine dificultări în derularea proiectelor finanțare din fonduri europene. De remarcat este faptul că, prin noile modificări, se introduce „gospodăria țărănească” ca entitate ce poate fi membru cooperator.

În noua formă a legii ce urmează să fie supusă votului Camerei Deputaților se introduce forma prin care vor beneficia de facilități fiscale toți membrii cooperatori aflați pe lanțul alimentar al produsului final valorificat prin intermediul cooperativei. În prezent, beneficiari sunt numai producătorii.

În plus, cooperative vor fi scutite de plata impozitului pentru clădirile și terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori. Până acum, doar 70% din acest impozit era scutit de la plată. Inițiatorii consideră că, prin aceste amendamente se va stimula capitalizarea cooperativelor și realizarea de investiții în comun pentru valorificarea producției.

„În prezent sunt foarte puține cooperative agricole care au active și au desfășurat investiții în comun pentru a veni în sprijinul membrilor săi. Este nevoie de o încurajare a acestora pentru a-i încuraja să recupereze din decalajul care îl au față de alte cooperative din vest care funcționează de zeci de ani și cu care suntem în directă competiție.

România este din păcate net exportatoare de materii prime, cereale și animale în viu.

Datele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, în România sunt 1.507 cooperative agricole, din care 616 cu bilanț depus (40,87%). În 2018, cifra de afaceri totală a fost de 1,292 miliarde de lei și a fost generată de 255 cooperative agricole (41,39% din cele care au depus bilanț, respectiv 16,9% din cele existente). În ceea ce privește profitul obținut de cooperativele agricole, cel total la nivel național a fost de 20,056 milioane de lei, adică 1,55% din cifra de afaceri. Doar 241 din cooperative au obținut profit în 2018, adică 39,12% din cele care au depus bilanț.

Parlamentarii consideră că, în acest fel, se stimulează adăugarea valorii adăugate producției primare în comun și scurtarea actorilor implicați în lanțul alimentar. „Este mult mai eficient și durabil să realizezi investiții în comun pentru toți membrii unei cooperative decât să fie realizată aceeași investiție pentru fiecare fermier în parte la o scară mai mică”, consideră deputații.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.