Acasă Focus Agricol Fără despăgubiri de la PSD

Fără despăgubiri de la PSD

de M G

Legea privind despăgubirile în agricultură în caz de calamitate a căzut la Curtea Constituțională a României. Decizia judecătorilor a fost unanimă. La adoptarea legii a fost un mare război între cele două tabere, PSD și PNL, care iese primul cu actul normativ privind despăgunirile. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii au susținut mereu că este ajutor de stat și este nevoie de notificarea Comisiei Europene. Cum este an electoral, fiecare partid ține să iasă în față.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

„Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligație”, susține documentul. Mai mult, „Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție”, precizează comunicatul.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Adoptarea Legii privind despăgubirile în agricultură în caz de calamități naturale a fost un nou motiv de contre între PSD și PNL. Proiectul legislativ a ajuns să fie dezbătut în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, for decizional, tocmai când seceta era mai mare și erau în plină desfășurare procedurile pentru declararea pagubelor în vederea acordării unor despăgubiri. PNL susținea că este pregătit un proiect de OUG pentru despăgubiri, că ajutorul de stat este prenotificat la Comisia Europeană. În aceste condiții, PSD a supralicitat și a introdus mai multe calamități naturale pentru care statul va plăti despăgubiri pentru pagubele produse, chiar dacă firmele de asigurări fac polițe de asigurare pentru acele dezastre.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.