Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Agri Trade Summit: 2025 ar putea fi anul redresării agriculturii

Agri Trade Summit: 2025 ar putea fi anul redresării agriculturii

de L M

România a trecut în ultimii 2-3 ani prin crize severe, de a vreme la război, fapt ce a afectat profund capacitatea fermierilor de a continua activitatea, dar anul acesta se întrevede șansa unei redresări, vremea fiind cea care influențează, din nou și cel mai mult, situația. Acesta este mesajul pe care toți participanții la Agri Trade Summit l-au transmis. În cele din urmă, agricultorii se pregătesc să aplice măsuri care să facă față crizelor, au susținut aceștia. S-au arătat interesați de investiții în energie regenerabilă.

„Dacă totul merge bine, România va avea cea mai mare producție de grâu pe care a avut-o vreodată. Dacă totul merge bine, România va avea cea mai mare producție de rapiță pe care a avut-o vreodată”, a declarat Cezar Gheorghe, consultant și analist de piață pentru cereale, joi, 27 februarie 2025, la Agri Trade Summit.

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă este modul în care poate fi valorificată superior producția. „În primul rând, trebuie ca fermierii să se asocieze, indiferent dacă are 5 ha, sau 50 ha sau 200 ha” a spus Gheroghe. El consideră că fermierii ar trebui să lucreze împreună cu unitățile de procesare, pentru că „acestea știu ce doresc, știu cum se face treaba”, dar pot conta pe sprijinul fermierilor. „Toată lumea vrea predictibilitate, toată lumea vrea să se ridice de pe pernă dimineața știind că este sănătos, că business-ul său funcționează și că traversează perioadele fără turbulențe. Traversăm turbulențe maxime azi și nu ne dăm seama”, a spus analistul.

El a dat ca exemplu grâul. „Ce ar însemna o asociere între procesatori și grupuri de fermieri? Ce ar însemna ca amândouă grupurile să aibă parte de predictibilitate?”, a atras atenția Gheorghe. „De aceea, antitățile trebuie să fie grupate și să conlucreze”, a spus analistul, precizând că mediul de afaceri nu trebuie să aștepte intervenția arcului guvernamental pentru că „nu se pricepe”.

Interes pentru energie verde în câmp

Fermierii prezenți la eveniment și-au arătat interesul pentru investițiile în energie regenerabilă. Prețul scăzut, alături de condițiile tehnice din teren, fac din energia fotovoltaică o alternativă din ce în ce mai căutată de fermieri.

„Fermierii vor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în special pentru asigurarea irigațiilor”, au declarat reprezentanții PPC, compania fiind prezentă la Agri Trade Summit. Grupul elen PPC este una dintre cele mai mari companii de energie din Europa, fiind prezentă și pe piața din România.

Potrivit reprezentanților PPC, fermierii nu se rezumă doar la irigații când este vorba de utilizarea energiei regenerabile pe care ar putea-o produce singuri. Direcțiile sunt multe, precum asigurarea desecărilor, alimentarea facilităților cum sunt spațiile de creștere a animale, dar și iluminatul și funcționarea camerelor de luat vederi în plin câmp.

„Capacitățile de producere a energiei electrice pe care fermierii le consideră necesare pentru nevoile lor sunt destul de mari, dar încearcă să se limiteze la pragul de prosumator. Dacă ar fi mai mare, ar intra la altă categorie de autorizare, mult mai complicată”, au mai spus reprezentanții PPC. De fapt, fermierii încearcă să-și minimizeze costurile, motiv pentru care cele mai căutate locuri pentru amplasarea panourilor fotovoltaice sunt clădirile. „De aceea, fermierii s-au arătat a nu fi interesați de stocare, pentru că acest lucru presupune costuri foarte mari, în condițiile în care consumă cam tot ce produc. Pe de altă parte, am întâlnit cazuri în care efectiv limitează invertoarele, ca să nu injecteze energie în rețea. Produc strict numai pentru consum propriu”, au spus reprezentanții PPC.

Iar solicitările pe care compania le are din partea fermierilor a mai relevat un fapt – aceștia nu sunt foarte interesați de fondurile publice puse la dispoziția lor. De remarcat, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a prelungit sesiunea de depunere a proiectelor pentru că, până la termenul limită, nu a fost cerere care să acopere suma alocată.

Motivele pentru care fermierii doresc să facă investiția din fonduri proprii țin tot de eficiență. Potrivit reprezentanților PPC, un proiect cu fonduri publice poate fi pus în practică în 2 ani, iar unul din fonduri proprii mult mai repede, astfel că, în timpul rămas, se produce energie care contribuie semnificativ la amortizarea costurilor. Apoi, proiectele din fonduri publice vin cu constrângeri, pe când unul privat îl lasă pe fermier unic decident asupra propriului proiect.

Agri Trade Summit, eveniment de referință în agribusiness-ul românesc, și-a încheiat cu succes cea de-a treia ediție, cu un număr de aproximativ 1300 de participanți, din peste 19 țări, depășind recordul ediției anterioare, consolidându-și statutul de platformă esențială pentru dezvoltarea parteneriatelor strategice și promovarea inovației în sectorul agricol. Organizat de AGRIColumn sub coordonarea lui Cezar Gheorghe, expert și analist în comerțul cu cereale, summit-ul a reunit lideri ai industriei agricole, traderi internaționali, fermieri, asociații de profil și experți în domeniu.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.