Se pare că Legea arendei nu are noroc să fie aplicată, așa cum tot se chinuie parlamentarii să o promoveze. În esență, parlamentarii, la solicitarea fermierilor, au votat creșterea termenului minim de arendă pentru terenurile agricole la 7 ani. Curtea Constituțională a decis că sesizarea Avocatului Poporului este întemeiată, iar legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul său. Legea, într-o formă asemănătoare, a mai fost respinsă o dată de Curte, în 2023, atunci la sesizarea Președintelui.
În şedinţa din data de 25 februarie 2025, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil este neconstituţională, în ansamblul său, se arată într-un comunicat de presă al Curții.
„În esenţă, Curtea a reţinut că instituirea unei durate de minim 7 ani a contractului de arendare, respectiv 14 ani, în situaţia reînnoirii de drept, fără posibilitatea negocierii valorii arendei, nu îndeplineşte exigenţele constituţionale referitoare la proporţionalitatea restrângerii exerciţiului dreptului de proprietate privată”, precizează documentul. Judecătorii au stabilit că prevederile legii limitează dreptul de dispoziţie al proprietarilor, precum şi principiul constituţional a libertăţii economice.
Curtea a mai reţinut că introducerea unei noţiuni nedefinite şi neclare, respectiv „schimbul de utilizare între arendaşi”, în condiţiile în care nu sunt reglementate niciun fel de garanţii pentru proprietarii terenurilor, este o soluţie legislativă de natură să conducă la eludarea interdicţiei absolute a subarendării. „Astfel, Curtea a reţinut că este încălcat dreptul de proprietate al arendatorilor, prin eludarea voinţei iniţiale a părţilor – arendator şi arendaş – în privinţa modului în care vor fi exploatate bunurile agricole”, arată documentul.
În plus, Curtea a mai reţinut că introducerea obligaţiei moştenitorilor proprietarului de a menţine contractul de arendare este o regulă derogatorie de la norma generală în materie de locaţiune, reprezentată de art.1820 alin.(2) din Codul civil, ceea ce instituie un tratament diferenţiat în cadrul aceleiaşi categorii juridice, respectiv a moştenitorilor părţilor unui contract de arendare, ceea ce contravine principiului constituţional al egalităţii în drepturi, reglementat în art.16 din Constituție.