Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Așteptările ACC de la viitorii europarlamentari

Așteptările ACC de la viitorii europarlamentari

de L M

Apropierea alegerilor, de această dată cele europarlamentare, a început să agite „apele”, iar agricultorii au considerat necesar să le amintească liderilor politici care sunt așteptările lor de la viitorii reprezentanți în Parlamentul European. De aceea, cele 4 mari asociații de fermieri, grupate în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, au trimis o scrioare deschisă președinților celor mai importante partide politice prin care atrag atenția asupra principalelor probleme ale lor și așteptărilor pe care le au de la europarlamentari.

Scrisoarea deschisă trimisă de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (ACC) atrage atenția asupra situației grave în care se află fermierii români, 35% dintre aceștia riscând falimentul în acest an. De vină sunt prețurile exagerate ale inputurilor din agricultură, prăbușirea prețurilor produselor agricole cauzate de importurile din Ucraina, la care se adaugă seceta instalată acum 4 ani în multe regiuni ale țării. Fermierii nu au ratat să spună că există precedente când „europarlamentari români au votat împotriva intereselor fermierilor și cooperativelor din România”, se arată în scrisoarea deschică.

În aceste condiții, fermierii le solicită liderilor politici să se aigure că toți europarlamentarii care vor reprezenta România vor acționa în sprijinul agricultorilor. Prima problemă ce trebuie rezolvată se referă la „convergența externă 100% pentru fermierii români, respectiv fermierii români să încaseze echivalentul mediei subvenției UE așa cum s-a promis la momentul aderării în UE. Reamintim că acest lucru trebuia să se concretizeze începând din 2014”, precizează documentul.

Fermierii români mai vor „reșterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene, iar pentru Ucraina, dacă va fi cazul, să se constituie un fond separat și complementar bugetului alocat Agriculturii UE. „Solicităm mărirea bugetului pentru Agricultură pentru ca fermierii să poată implementa constrângerile care li se impun prin măsurile legislative foarte exigente, care au ca rezultat creșterea substanțială a costurilor de producție și impactul asupra prețurilor către consumatorii finali prin tranzitarea și importul produselor agricole din țările terțe sau în curs de aderare către statele membre UE”, arată scrisoarea.

„Acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană să se facă doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiile impuse pentru statele membre UE, la nivelul producției agricole și condițiile de reciprocitate pentru produsele importate”, precizează documentul. Solicitarea vine în contextul în care piețele agricole ale UE sunt puternic afectate de liberalizarea comerțului cu Ucraina.

Această măsură este completată de solicitarea „asigurării unui comerț echitabil care să garanteze un anumit grad de reciprocitate în ceea ce privește standardele de producție”.  este esențială pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producția europeană în domenii strategice și asigurând transparența pentru consumatori. „Dacă ne confruntăm cu mai multe restricții pentru cultivare și standarde mai mari de producție din cauza cadrului UE, ne așteptăm să fim tratați corect pe scena internațională”, susțin fermierii.

Aceștia atrag atenția asupra necesității modificării mai multor regulamente europene, pentru că măsurile impuse prin acestea aduc gravă atingere agriculturii românești. În primul rând, este vorba de necesitatea folosirii în continuare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânța folosită la înființarea anumitor culturi, pentru că altceva nu există pe piață cu rezultate similare.

„Orice nouă inițiativă din partea Comisiei, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări, trebuie să includă un studiu de impact”, solicită fermierii.

„Este nevoie de un comisar pentru agricultură și zonele rurale, puternic, cu un rol-cheie de vicepreședinte al Comisiei Europene”, completează documentul.

„În caz contrar, vom sancționa public derapajele persoanelor/partidelor care nu țin cont de interesele sectorului agroalimentar autohton și României, inclusiv prin reluarea protestelor din România și din celelalte state membre, în mod masiv, ori de câte ori va fi cazul”, se încheie scrisoarea deschisă.

Documentul este semnat de Pro Agro, LAPAR, UNCSV și AFF.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.