Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Scrisoare deschisă pentru autorități

Scrisoare deschisă pentru autorități

de L M

În timp ce unii fermieri protestează la porțile Bucureștiului, alții, ceva mai organizați, trimit scrisori către conducerea statului ca să întreprindă toate demersurile necesare ca unele măsuri, cerute și de protestatari, să fie luate de către organismele Uniunii Europene. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o scrisoare deschisă către președintele României, prim-ministru și ministrul Agriculturii prin care cere intervenția pentru susținerea solicitărilor agricultorilor. Luni începe Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură și Pescuit, unde se vor discuta cele două puncte importante: măsurile de agro-mediu și importurile din Ucraina.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu, prin care solicită „să susțină atât declarativ cât și oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 și 3 în cadrul respectivei ședințe”. Cele două măsuri se referă la acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), în condiții cel puțin similare anului 2023, și la adoptarea soluției UE privind asigurarea supraviețuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerț pentru produsele agricole din Ucraina.

Solicitarea vine în contextul în care luni începe reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), unde conform ordinii de zi se discută tocmai despre aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii și propunerea de derogare în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).

Alianța vine și cu soluții pentru solicitările făcute. Prima măsură se referă la crearea și implementarea până la 30.04.2024 a unui sistem european care să asigure că destinația pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE (prin tranzit, import normal și/sau special/temporar), cântărite la intrare și ieșire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinații și nu rămân pe traseu sau sunt deturnate față de traseul/destinația inițială, chiar și parțial ca și cantitate.

Totodată, a fi necesară introducerea pragurilor de import(normal și situații speciale de importuri temporare, specifice târgurilor, expozițiilor) pentru orice marfă agricolă supusă comerțului, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii combinați 2021 și 2022. „Orice produse importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE și, prin urmare aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE însoțite de sigilii electronice, urmărite în timp real prin GPS, fără abateri de traseu sau opriri nejustificate”, se arată în scrisoare.

Aceste măsuri ar trebui completate cu alertarea autorităților europene și activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel național în cazul constatării de încălcări ale legislației aplicabile de către proprietarii și transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru.

„Precizăm că adrese similare au fost transmise către toate autoritățile române și europene pentru a lua măsurile necesare și a preveni ceea ce se va întâmpla dacă aceste două probleme majore nu vor fi rezolvate până la data de 24.01.2024 nemaiputând veni cu scuza că nu au știut”, se precizează în document.

„În caz contrar, toți trei ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor din România și din celelalte state membre, care vor crește mult mai repede decât se așteaptă oricine și că următorul pas este ca fermierii nemulțumiți din majoritatea statelor membre UE să se deplaseze și blocheze activitatea in Brussels”, completează scrisoarea.

Scrisoarea este semnatăși ștampilată de liderii celor patru organzații ce constituie Alianța pentru Agricultură și Cooperare: Pro Agro, LAPAR, UNCSV și AFF.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.