Acasă Focus Agricol Fermierii cer Guvernului interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina

Fermierii cer Guvernului interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina

de A
Fermierii solicită Guvernului măsuri pentru a stopa importurile de zahăr din Ucraina pentru cel puțin 3-4 luni. Ei spun că marfa de import, care vine cu prețuri de 200-250 de euro sub prețul de cost al producșiei locale, perturbă piața. Managementul fabricii de zahăr Luduș spune că nu vor mai redeschide fabrica. Importurile din Ucraina au crescut semnificativ în ultimul an, iar marfa este cu mult sub prețul de cost local.
Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România solicită, printr-o scrisoare adresată Guvernului, introducerea de urgență, pentru cel puțin 3-4 luni, a unor interdicții la importurile din statul vecin, pe modelul Slovaciei unde importurile au fost sistate începând cu 30 noiembrie.
“Vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina prin mijloace la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al zahărului din Ucraina ce a fost votat de Guvernului Slovaciei pe 29 noiembrie, cu intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului.
Prețurile cu care se ofertează zahărul de proveniență Ucraina sunt de 550-600 de euro/tona de zahăr alb, în timp ce fabricile locale de zahăr au costuri de cel puțin 800 de euro pentru aceeași tonă de zahăr alb, potrivit asociației.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.