Acasă Stiri internationaleEuropa „Armistițiu” de 30 de zile pe importul de cereale din Ucraina

„Armistițiu” de 30 de zile pe importul de cereale din Ucraina

de L M

Discuțiile dintre autorități și fermieri, în ceea ce privește importurile de cereale din Ucraina, s-au finalizat cu un „armistițiu” de 30 de zile, timp în care „niciun bob de grâu ucrainean” nu va intra în România, promite ministrul Agriculturii. În acest timp, se va pune la punct un sistem de licențiere în baza cărui vor putea fi importate cereale din Ucraina doar de către crescătorii dee animale și de procesatori, dacă dovedesc că nu au alte alternative. Iar cei care totuși, vor să importe, nu mai pot să ceară sprijin pentru pagubele produse de avalanșa de cereale ucrainene, a transmis Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Pe 15 septembrie 2023 a încetat interdicția privind importurile din Ucraina, pentru 4 produse principale: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, introdusă în luna mai ca urmare a impactului negativ asupra piețelor de profil din cele cinci țări vecine Ucrainei: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

În aceste condiții, reprezentanții Ministerului Agriculturii, ai ANSVSA și ai Autorității Vamale Române s-au întâlnit cu fermierii pentru găsirea unor soluții care să nu mai permită revenirea la situația de dinaintea interdicției.

Concluziile discuțiilor au plecat de la faptul că „Ucraina a prezentat UE un Plan de acțiune privind exporturile sale astfel încât să nu se producă perturbări în piețele agricole ale Țărilor Membre vecine cu Ucraina prin care se prevede introducerea unui sistem de licențe de export Ucraina/ licențe de importuri în România”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Ca urmare, procedura de licențiere va fi elaborată în termen de 30 zile. „În aceasta perioada- de 30 zile – NU SE IMPORTA NIMIC din Ucraina”, atrage atenția Alianța. Din partea României, Ministerul Agriculturii este responsabil cu emiterea licențelor de import pentru cele 4 produse pentru care a existat interdicția de import: grâu, porum, rapiță și floarea soarelui.

„Vor primi licențe de import doar operatorii economici din zootehnie – pentru consum propriu în ferme, dar și din industria de procesare – în funcție de stocuri și necesarul pentru 6 luni de procesare. S-a solicitat din partea organizațiilor profesionale ca cei care vor achiziționa produse agricole din Ucraina să nu beneficieze de compensații pentru efectele negative create de introducerea pe piață, ci acestea să ajungă doar la acei operatori economici care utilizează marfă de proveniență România și trasabilitate 100%”, se precizează în informare.

Dacă în cele 30 de zile, până la elaborarea sistemului de licențiere, se vor realiza importuri, România va lua imediat măsura unilaterală de a interzice importurile din Ucraina. Pentru aceasta, Autoritatea Vamală din România va pune la dispoziție un call center și o adresă de email unde se vor putea depune de către orice cetățean sesizări și transmite poze sau alte dovezi pentru a semnala încălcarea interdicției de import sau tranzit, a condițiilor pe care trebuie să le respecte produsele din UE și implicit non-UE, inclusiv din punct de vedere al calității verificate de ANSVSA. „Revenim asupra faptului că tratatul UE-Ucraina și acordarea unor derogări au avut în principal în vedere crearea și menținerea unor culoare de TRANZIT pentru produsele ucrainiene, nu rămânerea în piețele Statelor Membre UE vecine. Pentru apărarea fermierilor noștri ne menținem hotărârea de a acționa împreună cu autoritățile doar în scopul TRANZITULUI de produse ucrainiene către țările sărace și nu pe piața comunitară”, susține Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

„Aşa cum domnul ministru ne-a cerut să păsuim 30 de zile, ca să poată fi implementat mecanismul, îi asigurăm pe fermierii noştri, colegii noştri, care aşteaptă un răspuns de la noi, că suspendăm pentru 30 de zile cererile noastre. La cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul, vom reacţiona în consecinţă prin proteste de amploare. Practic, ministerul ne oferă 30 de zile şi noi oferim ministerului tot 30 de zile. După 30 de zile revenim la planul iniţial. Aşteptăm şi avem încredere în Guvern că aceste măsuri se vor implementa. În zilele următoare ne vom întâlni şi cu prim-ministrul. Vom agrea din nou aceste măsuri pe care le va implementa Ministerul Agriculturii împreună cu Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor şi vom decide în consecinţă”, atrage atenția Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Vremuri grele

Încă de la începutul războiului din Ucraina, când importul de cereale din această țară a fost lăsat liber, fermierii din România au atras atenția asupra impactului negativ sever asupra pieței interne; costul de achiziție ridicat pentru input-uri și preț de vânzare scăzut al cerealelor.

„În toamna anului 2022 și primăvara anului 2023 au fost creșteri ale costurilor de producție până la 300%, pe fondul conflictului din Ucraina și a scumpirii accelerate a energiei electrice, producătorii de tratamente, îngrășăminte și material săditor au ridicat prețurile pentru aceste categorii de produse. În primăvara, vara și toamna anului 2023 piața de desfacere a cerealelor din România este accelerat și constant afectată de către tranzitul și importurile cerealelor din Ucraina. Deși importul este interzis (permis doar tranzitul) există semnale și informații legat de faptul că la momentul actual se vând cereale din Ucraina direct în România sau prin Republica Moldova sau comerț intracomunitar prin Polonia la preț de 500-550 ron/to (90 euro/to achiziție la care se adaugă transportul). Acest lucru destabilizează puternic piața de desfacere și influențează negativ prețurile de vânzare ale cerealelor aparținând fermierilor din România”, susține Alianța.

Conform datelor interne avansate de fermieri, pierderile la grâu și porumb sunt la 40% din costuri, la nivel național. „La toate acestea se adaugă prețuri foarte mari la îngrășăminte care vor impacta și costurile anului de recoltă 2024. Spre exemplu 90% din îngrășămintele aduse în România sunt aduse de o companie care face profituri colosale importând îngrășăminte din Rusia, care ajung în România cu origine Iordania și Egipt la 400-500% din prețul de vânzare de la fabrică”, arată agricultorii.

„Sumele alocate de către UE pentru 2023, prin mecanismul de criză (circa 500 milioane euro), sunt epuizate în acest an, situația din sectorul agricol românesc este precară și nu se poate compensa sub nici o formă impactul cauzat fermierilor noștri și statului român(circa 4,5 miliarde euro din care s-a acordat o compensare care poate ajunge la maximum 80 milioane euro, contribuție UE și România), din care majoritatea sunt în situații dificile de achitare a datoriilor și continuare a activității agricole”, completează Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.