Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Agricultorii români atenționează Guvernul cu privire la importurile ucrainene

Agricultorii români atenționează Guvernul cu privire la importurile ucrainene

de L M

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF, solicită Guvernului României şi partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgenţă unui act normativ care să interzică importul în România a unor produse agroalimentare din Ucraina.

„Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar naţional”, se arată într-un comunicat de presă al Alianței, informează Agerpres.

„De asemenea, apreciem că este necesară şi o discuţie urgentă, până la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ. Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv şi cuprinzător Ucraina, în faţa agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înţelegem de ce România ar trebui să aibă reţineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina şi, cu toate acestea, acelaşi guvern de la Varşovia nu are nicio o ezitare în a-şi proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea faţă de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact acelaşi lucru”, se spune în comunicat.

Agricultorii precizează în comunicat că îşi manifestă surprinderea faţă de comunicatul „extrem de ezitant al Guvernul României din seara de 15 septembrie care nu vorbeşte deloc despre prioritatea de a salva fermierul român şi agricultura naţională”.

„Sperăm că acest mod de comunicare ambiguu, fără o asumare clară a obligaţiei de a proteja sectorul agroalimentar autohton, a fost doar o scăpare de moment din partea oficialilor guvernamentali. Solicitarea noastră nu afectează în niciun fel tranzitul mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinaţii, exact cum se întâmplă şi acum şi cum s-a întâmplat de la începutul războiului”, completează comunicatul.

Regrete și promisiuni de la Guvernul României

După anunțul târziu al Comisiei Europene, precum că nu vor mai fi prelungite interdicțiile de import de cereale din Ucraina, și Guvernul României a avut o reacție, în condițiile în care agricultorii au presat pentru menținerea acestei măsuri.

„Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023”, a anunțat Executivul vineri seara.

„Totodată, își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”, susține comunicatul.

Totuși, lasă o „portiță” și anunță că fermieriii români vor fi protejați, măsuri urmând să fie decise în funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană.

„Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, completează comunicatul. Alte precizări, concrete, Guvernul României nu a avansat.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.