Acasă Stiri internationaleEuropa Liber de la UE la importurile de cereale din Ucraina

Liber de la UE la importurile de cereale din Ucraina

de L M

În cele din urmă, a venit și anunțul Comisiei Europene privind ridicarea restricțiilor privind importurile de cereale din Ucraina, care expiră astăzi, 15 septembie. De pe 16 septembrie, este liber la importul acestor produse, care au produs mari distorsiuni pe piața a 5 state comunitare, vecine Ucrainei, România fiind cea mai afectată. Drept compensație, autoritățile de la Bruxelles au cerut Ucrainei să prezinte măsuri care să limiteze impactul negativ asupra piețelor statelor vecine.

„Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole (n.r. – grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea soarelui) pe piața UE. Acesta a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, distorsiunile pieței din cele 5 state membre de la granița cu Ucraina au dispărut”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a ajutat la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țări terțe din afara UE sunt în flux și chiar în creștere”, susține documentul.

Pentru că interdicția de import expiră pe 15 septembrie, s-a convenit asupra unor măsuri care să o suplinească pe aceasta. Astfel, Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de acordare a licențelor de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile de cereale. Până atunci, Ucraina urmează să pună în aplicare de la 16.09.2023 măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu la închiderea activității luni, 18 septembrie 2023.

„Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situații neprevăzute. Comisia Europeană se va abține de la a impune restricții atâta timp cât măsurile eficiente ale Ucrainei sunt în vigoare și funcționează pe deplin”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, „Uniunea Europeană a acționat hotărât și eficient pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene și alte produse alimentare, în special prin intermediul Căilor Solidarității. Succesul acestei lucrări a condus la distorsiuni temporare pe piețele celor cinci state membre care au granița cu Ucraina, ceea ce a condus la 2 mai 2023 la impunerea unor măsuri restrictive temporare asupra unei serii de exporturi ucrainene de produse alimentare”. În paralel, a fost înființată o Platformă de coordonare, care reunește Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Comisia Europeană. A contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea capacității logistice, precum și la eliminarea barierelor administrative din calea exportului de produse agricole din Ucraina.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.