Petre Daea, ministrul Agriculturii, nu renunță la folosirea banilor europeni ca să refacă sistemul de irigații. Acum se pune problema acoperirii canalelor de irigații cu panouri fotovoltaice, iar banii să vină tot de la Uniunea Europeană, dar în baza Planului Național Strategis (PNS), ce finanțează proiectele din agricultură. Panourile fotovoltaice peste canalele de irigații nu este o idee nouă; primul a venit fostul ministru Adrian Oros, iar finanțarea prin PNRR. Propunerea nu a fost agreată la Bruxelles, considerându-se că sistemul de irigații, conceptul lui, nu este destul de „verde”. Așa că, nici acum nu se prefigurează mari sorți de izbândă.
„În fiecare săptămână avem întâlniri de lucru cu ministrul Marcel Boloş (n.r. – ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene). Este a 12-a întâlnire astăzi pe care o vom avea cu specialiştii dânsului de la minister şi cu specialiştii noştri din minister, pentru a pune – şi suntem destul de avansaţi – în pagina de solicitare a banilor europeni un proiect de investiţii în domeniu, care să răspundă la cele trei întrebări: cum reduceţi consumul de energie, cum reduceţi pierderile prin infiltraţii, cum reduceţi pierderile prin evaporaţie, în aşa fel încât planta să fie alimentată cu apă şi fiecare picătură să fie folosită. Avem conceptul, avem proiectul, avem produsul practic în faza finală, prin care asigurăm modernizarea staţiilor de pompare pentru reducerea consumului, pentru impermeabilizarea canalelor şi pentru a reduce consumul de energie”, a declarat ministrul Petre Daea, la Gala Fermierilor din România, eveniment organizat de PRIAevents, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti.
„Vom pune pe canalele de irigaţii ale ţării panouri fotovoltaice plutitoare, în aşa fel încât să creăm, pe de o parte, independenţa sau să reducem consumul de energie, iar pe de altă parte, să putem reduce, tehnic vorbind şi demonstrând, evaporaţia până la 70%”, a susținut Petre Daea, informează Agerpres. Finanțarea ar urma să se facă prin Planul Naţional Strategic; s-a stabilit și suma la 400 de milioane de euro. „La aceste două ramificaţii ale sistemului adăugăm, pentru prima dată, acea necesară intervenţie în sistemele locale, în aşa fel încât acolo unde nu este posibil, dar sursa de apă există, să putem crea sisteme locale pentru fermieri, punându-le la dispoziţie bani prin PNS pentru a putea completa tabloul de intervenţie, asigurând apa pentru zonele unde avem evident surse de apă”, a explicat demnitarul.
În opinia şefului MADR, realizarea acestor obiective de investiţii trebuie să se desfăşoare odată cu irigarea culturii, iar în acest sens au fost stabilite „foarte clar în teren” priorităţile şi ordinea de executare a investiţiilor în acord cu fermierul.