Acasă MediuDezvoltare Durabila Asfor: Perdelele forestiere susțin dezvoltarea zonei agricole

Asfor: Perdelele forestiere susțin dezvoltarea zonei agricole

de L M

Perdelele forestiere susțin dezvoltarea zonei agricole, este de părere Asfor, Asociația Forestierilor din România. În ultima sa ședință, Executivul a decis modificarea legislației privind perdelele forestiere, fapt ce generează condiții pentru înființarea mult mai multor suprafețe de acest tip. Asfor consideră că această decizie va produce efecte benefice, necesitatea perdelelor forestiere fiind inclusă și în documentul „România Verde în 10 pași!”.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța prin care se asigură finanțarea tuturor tipurilor de perdele forestiere, realizarea acestora fiind permisă și persoanelor private, nu numai autorităților. Ordonanța modifică și completează Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, se arată într-un comunicat de presă al Asfor.

„Ca organizație de breaslă care a militat puternic pentru dezvoltarea perdelelor forestiere, Asfor salută adoptarea acestei Ordonanțe de guvern. În documentul de viziune „România Verde în 10 pași!”, Asfor a arătat necesitatea și utilitatea plantării de perdele forestiere”, precizează documentul.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 15,4 milioane de hectare de teren sunt gestionate în sistemul agroforestier. Cea mai mare parte a terenurilor sunt destinate creșterii animalelor și doar 358.000 de hectare se referă la terenurile arabile. Politica comună europeană pentru agricultură urmărește creșterea acestor suprafețe.

„În România este nevoie de perdele forestiere pentru terenurile agricole din sudul țării și Moldova, iar dacă vorbim despre zona montană, ne referim la pajiști și pășuni împădurite, terenuri folosite pentru creșterea animalelor”, a declarat Ciprian Muscă, președintele Asfor.

„Chiar dacă România este în acest moment la coada clasamentelor europene din acest punct de vedere – anul trecut s-au plantat în jur de 200 de hectare de perdele forestiere așezate pe marginea căilor de comunicație – avem o bază solidă pentru a dezvolta domeniul  agroforestier. Avem studii de calitate și specialiști de calibru atât în agricultură, cât și în silvicultură. Ceea ce trebuie să facem este să dezvoltăm această colaborare între cele două domenii”, a mai arătat Muscă.

Potrivit acestuia, colaborarea dintre cele două mari zone – agricolă și silvică – este cu atât mai necesară cu cât pentru 1 milion de hectare de teren agricol este nevoie de 3.000 de hectare de perdele forestiere. Acestea trebuie calculate, proiectate, executate. Silvicultorii români au expertiza tehnică necesară să gestioneze aceste noi terenuri forestiere – de la alegerea speciilor, la îngrijirea lor”.

Forestierii atrag atenția că perdelele forestiere sunt formațiuni cu vegetație forestieră, înființate prin plantare, relativ înguste, care sunt amplasate pentru a proteja solul de factori dăunători (vânt, poluare, zăpadă, furtuni etc). Au un efect redutabil pentru a stopa eroziunea solului. Plantarea acestora crește productivitatea agricolă, scăzând totodată cantitatea de îngrășăminte și pesticide folosite de fermieri. Plantarea de perdele forestiere contează și în reducerea riscului de inundații, pentru că nivelul apei freatice scade. Perdelele susțin ecosistemele (păsări, animale), reprezintă o sursă de alimente (ciuperci, fructe, plante medicinale, apicultură), oferă oportunități recreative (vânătoare, pescuit, ciclism etc) și susțin turismul rural.

„Ajunse la maturitate, pădurile de protecție, exploatate responsabil, aduc plus-valoare comunităților, iar în contextul schimbărilor climatice, trebuie ținut cont de faptul că aceste păduri înguste captează și stochează carbon și au un rol important în regenerarea rezervei de oxigen”, conchide președintele Asfor.

În ședința sa de miercuri, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie. Prin adoptarea acestei ordonanțe se asigură finanțarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecție cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecție a căilor de comunicație care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale. Iar de finanțare pentru înființarea acestor perdele forestiere vor putea beneficia și alte categorii, nu numai autoritățile publice.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.