Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Începe inventarierea pagubelor produse de secetă

Începe inventarierea pagubelor produse de secetă

de L M

În cele din urmă, autoritățile au instituit procedurile prin care sunt constatate și înregistrate pagubele produse de secetă culturilor agricole. Primele date arată că au fost calamitate 16.000 ha cultivate cu grâu, dar este vorba doar de culturile unde a fost finalizat recoltatul, în patru județe din sudul și sud-estul țării. Ministerul Agriculturii nu precizeaz nimic despre eventuale despăgubiri.

Ca urmare a secetei pedologice instalate în unele regiuni ale României, în baza prevederilor HG 557/august 2016, și ale Ordinului comun al ministrului afacerilor interne și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, la nivelul fiecărui județ este instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor, se arată într-o informare de presă a Ministerului Agriculturii.

În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole județene, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităților locale.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică- este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui).

„Facem precizarea că în prezent sunt prelucrate datele la culturile unde recoltatul s-a încheiat. Astfel, potrivit documentelor și comunicărilor transmise de prefecturi, suprafața afectată de factorul de risc – secetă pedologică- la culturile la care s-a încheiat recoltatul, respectiv grâu, este de aproximativ 16.000 hectare, cultivate în județele Brăila, Galați, Ialomița și Teleorman”, precizează comunicatul.

Procesul de constatare este în plină desfășurare și la culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua și înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic, completează documentul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.