Acasă Stiri internationaleAmerica Nuci și soia din SUA

Nuci și soia din SUA

de L M

Exporturile de produse alimentare ale Statelor Unite către România au crescut și în pandemie, anunță Departamentul pentru Agricultură a Statelor Unite, în raportul său anual. Direct din SUA, românii importă soia, produse pescărești și, culmea, semințe de floarea soarelui, unde înregistrăm cea mai mare producție din Uniunea Europeană. Pe listă mai apar nucile, cu importuri de peste 11 milioane de dolari.

În 2021, conform Institutului Național de Statistică (INS) din România, România a importat produse alimentare și agricole din SUA în valoare de 182 milioane de dolari, în creștere cu 2,7% față de 2020. Potrivit informațiilor furnizorilor de produse vrac din SUA, americanii au exportat direct în România produse alimentare în valoare de 84 milioane de dolari în 2021, informează Departamentul pentru Agricultură a Statelor Unite (USDA). Documentul precizează că „există exporturi agricole considerabile din SUA ce ajung în România prin porturile de intrare vest-europene, care nu sunt inventariate de către organizația furnizorilor vrac.

USDA arată că Statele Unite sunt un top 20 furnizori de alimente și agricultură pentru România. Mărfurile americane ajung în România fie direct din Statele Unite (în principal produse vrac și intermediare), fie sunt transbordate prin celelalte porturi de intrare din vestul Uniunii Europene (UE) în Italia, Țările de Jos și Germania, precizează USDA. Cum statisticile americane include doar informațiile legate de exporturile directe, USDA consideră că datele INS ale României, care includ atât comerțul direct, cât și cel indirect, eflectă mai exact cererea de produse alimentare și agricole din SUA, precizează documentul.

Potrivit datelor INS, importatorii români au cumpărat almente și produse agricole din SUA de 182 de milioane de dolari 2021, în creștere cu 2,7% față de 2020, când importurile au totalizat 177 milioane de dolari. Trendul exporturilor americane în România este unul ascendent.

Exporturile directe de produse agricole ale SUA către România constau, în general, în mărfuri în vrac expediate pe cale maritimă, mărfuri ce constau în principal în soia, făină de soia, semințe de floarea soarelui și produse pescărești. Comerțul indirect tinde să includă produse care sunt expediate în cantități mai mici sau care pot necesita termeni comerciali mai flexibili. În alte cazuri, distribuitorii vest-europeni pot oferi expeditorilor din SUA volume de vânzări care ar fi greu de realizat pentru importatorii români.

Analiza USDA arată că mulți exportatori din SUA consideră comerțul indirect mai eficient pentru livrarea de volume mai mari către centre de distribuție bine stabilite din Europa de Vest, care pot aproviziona alte piețe UE. În plus, unii importatori români preferă să lucreze cu distribuitori europeni, considerând că este mai convenabil ca intermediarii să se ocupe de vămuirea UE pentru produsele din Statele Unite. Pentru produsele noi pe piață, unii importatori români preferă să achiziționeze volume mai mici, pentru testarea cererii consumatorilor și construirea canalelor de distribuție. În cele din urmă, distribuitorii europeni pot stimula importatorii români cu condiții favorabile de plată sau publicitate, mai ales dacă există relații comerciale de lungă durată. Principalele țări în care sosesc mărfurile din SUA înainte de a fi expediate în România sunt Germania, Țările de Jos, Italia, Spania și Belgia.

Pe categorii, cele mai importante importuri americane în România sunt reprezentate de preparate alimentare (46,5 milioane dolari), semințe de floarea soarelui (25,4 milioane dolari), boabele de soia (25,2 milioane dolari), băuturi spirtoase distilate (15 milioane dolari) și nuci (11,4 milioane dolari); acestea reprezintă aproape 70% din totalul exporturilor alimentare și agricole din SUA către România.

Statisticile românești și cele americane nu sunt la fel, fiind infliențate de modul în care sunt întocmite, cu sau fără comerț indirect. Americanii nu au date despre comerțul cu carne de vită, dar INS anunță importuri de 1,7 milioane de dolari în 2021, care vin prin porturile din Olanda, Italia și Germania, în principal. Există și exporturi americane către țara noastră care sunt mi mari în statisticile SUA decât în cele naționale. Explicația ar fi că ele nu rămân în România, fiind destinate altor piețe. Este cazul boabelor de soia, unde datele americane indică exporturi de 41 milioane de dolari, dar în România de doar 25 milioane de dolari.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.