Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Avem ulei. Problema este prețul

Avem ulei. Problema este prețul

de L M

Toată lumea, de la autorități la producători agricoli, susține că avem destulă mâncare. Aceasta este concluzia la care au ajuns ministrul Agriculturii, producătorii și retailerii după întâlnirea pe care au avut-o duminică după ce magazinele au fost luate cu asalt, în goana după ulei. În cele din urmă, problema o reprezintă prețul, dar asta este altă chestiune, care nu a făcut obiectul reuniunii de urgență. Nebunia a alimentată și de declarațiile unor parlamentari care au susținut că UE mai are stocuri de ulei pentru 4-6 săptămâni. Isteria uleiului a venit la doar câteva zile după ce benzinăriile au fost luate cu asalt din cauza zvonului privind creșterea exagerată a prețului.

„Am vorbit despre apariţia unor bule speculative care de multe ori denaturează şi pot denatura piaţa. Nu o să ezit niciodată, aşa cum am mai făcut-o, să iau decizii asumate indiferent cât de populare sau nepopulare ar fi, să iau măsurile care se impun dacă ajungem acolo”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, duminică, după întâlnirea pe care a avut-o cu producătorii și retailerii, informează Agerpres.

„Avem pe masa de lucru a ministerului şi am pus în discuţia cu procesatorii, cu comercianţii de cereale, cu fermierii, scenarii de lucru şi de intervenţie statală, care, dacă se impun a fi utilizate, nu voi ezita nicio secundă să le iau şi să le implementăm. Părerea mea este că nu vom ajunge acolo, pentru că noi vorbim aici de oameni responsabili care îşi iubesc ţara şi care în momentul de criză îşi arată solidaritatea”, a spus Chesnoiu.

Cât privește producătorii de ulei, reprezentul lor a dat asigurări că există stocuri suficiente de floarea soarelui pentru a fi produs ulei, astfel încât să fie asigurat necesarul de consum intern. Despre preț, acesta nu a putut spune nimic, adică va fi lăsat să evolueze liber.

„Ucraina era una dintre ţările mari exportatoare de ulei brut. Ucraina, în general, nu exportă seminţe de floarea soarelui, având o cotă de impozitare pentru seminţe. De partea cealaltă, fabricarea şi procesarea seminţelor de floarea soarelui se asigură din stocurile interne. Chiar îmi spuneau reprezentanţii industriei de procesare că peste 90 % din cantităţile de materie primă folosită în obţinerea uleiului este de provenienţă românească. Evident că preţurile începuseră să crească la materia primă înainte de apariţia acestui conflict din Ucraina, din cauza faptului că în alte continente se preconiza seceta. Şi la orice factor de risc bursele reacţionează şi influenţează preţul”, a explicat şeful MADR.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.