Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Aproape 170 milioane de lei pentru registrele genealogice în 2022

Aproape 170 milioane de lei pentru registrele genealogice în 2022

de L M

Ajutorul de stat pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice la animale se va aloca și în acest an, fondul pus la dispoziție fiind de aproape 170 milioane de lei, cei mai mulți bani urmând a fi achitați în anul viitor. Schema de sprijin a debutat în 2015 și trebuia să se finalizeze în 2020, numai că a fost prelungită inclusiv în acest an.

HG nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor urmează să fie modificată, astfel încât să fie alocate și fondurile necesare pentru această subvenție.

„Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 este de maximum 96 milioane de lei credite de angajament, din care 41,664 milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 54,336 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 72,771 milioane de lei credite bugetare, din care 31,583 milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 41,188 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2022”, se arată în proiectul de HG pus în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Schema de ajutor de stat a fost întrodusă prin HG nr. 1179/2014, schemă care are perioadă de aplicare până la 31 decembrie 2022. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

„Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor”; precizează Nota de fundamentare.

Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice; de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.