Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala „Atacul” asupra prețurilor la alimente

„Atacul” asupra prețurilor la alimente

de L M

Prețurile alimentelor vor crește fiind „lovite” nu numai de ceea ce se petrece pe piața energiei electrice și a gazelor naturale, dar și de o eventuală majorare a salariului minim pe economie. Pe medie, reprezentanți din sector susțin că această creștere va fi de 10-12% în următoarele luni, dar sunt produse, precum carnea de porc sau lactatele, unde se așteaptă majorări mai pronunțate ale prețurilor.

„Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoş Frumosu, informează Agerpres.

„Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă. Importăm inclusiv lapte 20-25% (n.r. – din consum), importăm carne de porc aproape 70%, importăm şi carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el”, a afirmat Dragoş Frumosu.

„Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari”, a spus președintele Sindalimenta.

„Şi preţul grâului de panificaţie a început în ultima perioadă să crească, a crescut cu vreo 30 de euro pe tonă în ultima perioadă şi dacă ţinem cont că sectorul de panificaţie are un consum mare de energie electrică, fiindcă majoritatea cuptoarelor sunt electrice, nu poţi să te aştepţi la altceva. Este firesc ca fenomenul acesta să vină foarte repede, inclusiv din cauza faptului că preţul grâului a început să crească. Chiar dacă fabricile de panificaţie au un stoc pentru câteva luni de zile, este evident că panificaţia va fi afectată prima. Cred că la panificaţie (creşterea preţului, n.r.) va merge fără discuţie la un 25%, nu ştiu dacă nu e puţin. Se discuta de o creştere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu preţul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%. Poate pare puţin, pentru că la o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populaţia săracă şi cu o familie mai numeroasă, care îşi cumpără pâine mai multă. La produsele lactate creşterea va fi de 15% fără discuţie”, a estimat Dragoş Frumosu.

Potrivit acestuia, majorarea preţului la energie va scumpi automat preţurile la alimente cu 7%.

Liderul sindicatelor din industria alimentară a estimat că scumpirile alimentelor vor duce la scăderea vânzărilor şi la pierderi de locuri de muncă ale angajaţilor din domeniul alimentar.

Influența salariului minim

Pe de altă parte, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, dă ca sigură creșterea prețului alimentelor în cazul în care se va majora salariul minim pe economie.

„O decizie stupidă de majorare a salariului minim ar deregla complet piaţa. Salariul minim nu se poate majora, pentru că aşa vrea cineva: ca să majorezi salariul minim îmi trebuie productivitate şi să îmi scot banii. Niciun Guvern, nici acesta, nu a înţeles că majorarea salariului minim este o majorare în cascadă, pentru că va trebui să majorezi toate salariile, nu numai salariul minim. O majorare a salariului minim ar arunca în aer toate salariile, pentru că trebuie să îi majorezi şi salariul următorului angajat. Deci, dacă vom avea de la 1 ianuarie o majorare a salariului minim, vom avea şi o majorare a preţului cărnii şi al alimentelor”, a afirmat Sorin Minea.

În opinia sa, o astfel de decizie ar produce o scumpire a alimentelor de câteva procente, la fel ca în cazul majorării tarifelor la energie.

„Dacă se face majorarea salariului minim din <poignet> la nivel de minister, atunci producătorii s-ar putea să fie obligaţi să majoreze preţurile. Nu e vorba de zeci de procente, e vorba de câteva procente, deoarece apetitul cumpărătorului e redus. Ceea ce ridică într-adevăr preţul alimentelor, deşi nici aici cu multe procente, sunt gazul şi energia electrică, dar care nu au influenţe la fel de mari ca materia primă, ci una mai redusă, în funcţie de fiecare fabrică şi de ceea ce produce. (…) S-au scumpit curentul electric şi gazele în toată Europa, nu numai în România, dar ne purtăm ca şi cum s-ar fi scumpit doar în România”, a precizat Sorin Minea.

Liderul Romalimenta a subliniat că preţul materiei prime la majoritatea produselor alimentare nu a crescut, în condiţiile în care acesta influenţează cel mai mult preţul final de vânzare al alimentelor.

„Noi, ca asociaţie profesională, nu putem să preconizăm scumpiri, este imposibil. Membrii, fiecare firmă, dacă doreşte să-şi majoreze preţul, o face de sine stătător, în funcţie de calculele pe care le are. La carne, deocamdată, preţul în comunitatea europeană este relativ pe loc, într-o uşoară creştere. Dacă nu apare o creştere bruscă, preţul va stagna până undeva prin toamnă. (…) La lapte, după cunoştinţele mele, materia primă nu a crescut şi nici cererea nu a crescut, deci e foarte greu de spus dacă va creşte. Preţul porumbului este mai mic, producţia de porumb este foarte mare, lucerna a avut producţie mare. Am avut un an bun, îmi pare rău că alţii spun că e un an rău. (…) Practic, tentativa de a creşte preţurile a existat întotdeauna, iar cei care dictează preţul nu sunt procesatorii, ci sunt producătorii agricoli, care cresc preţul la materia primă şi automat ne obligă să majorăm şi noi preţul. Dacă preţul materiei prime rămâne constant şi se calculează doar creşterile date de utilităţi, atunci creşterile de preţuri sunt reduse, sunt nişte creşteri normale, ca să le spunem aşa”, a completat Sorin Minea.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.