Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Casa Unirea se vrea pasărea Pheonix

Casa Unirea se vrea pasărea Pheonix

de L M

Proiectul de buget al Casei de Comerț Unirea anunță vremuri grele pentru angajați, pentru că activitate oricum nu are. Pentru sfârșitul acestui an, se preconizează să mai rămână doar 4 angajați, plus conducerea. Informații din piață arată că autoritățile nu au de gând să renunțe la Casă, dar legile fiscale impun ca firma să aibă profit ca să nu mai aibă restricții bugetare. Iar în acest fel, se va putea ajunge într-un punct de unde activitatea Casei se va putea relansa. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Proiectul de buget al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea prevede un profit brut în 2021 de 6.200 de lei. Firma se bazează pe venituri de 3,081 milioane de lei, aproape identic cu ceea ce s-a înregistrat în 2020.

Mai toți banii se duc pe plata salariilor și a indemnizațiilor pentru conducerea companiei. De altfel, cam la atât de rezumă cheltuielile Casei. De remarcat este faptul că numărul mediu de salariați ai firmei, în acest an, este de 13 angajați, dar la sfârșitul anului se are în vedere ca să mai existe doar 4 salariați, față de 25 anul trecut. Salariul mediul al acestora nu este de neglijat, de 7.128 lei brut lunar, dar și așa este mai mic decât cel de anul trecut cu aproape 9%, când a fost de 7.782 lei.

În aceste condiții, se lucrează pe profit, pentru că, pentru a obține 1.000 de lei, se cheltuie „doar” 997 lei. Oricum, cu mult mai bine față de cheltuielile înregistrate anul trecut, ce s-au ridicat la 2.756 lei pentru fiecare 1.000 de lei obținuți.

Există și o creștere: fondurile pentru plata indemnizațiilor aferente „contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete”. Valoarea crește de la 220.000 de lei, în 2020, la 741.000 de lei, în acest an.

Estimările pentru 2022 și 2023 nu sunt încurajatoare, pentru că bugetul ar urma să fie și mai mic decât acum, dar Casa Unirea va funcționa, și chiar își va crește numărul de angajați: la 6-7 persoane. Dar cu profit!

Casa de Comerț Unirea a apărut ca inițiativă a guvernării PSD, cu scopul declarat de a deveni piață de desfacere pentru producătorii români, dar și pentru a contribui la echilibrarea balanței comerciale cu produse agroalimentare. Primele acțiuni publice au avut mai mult valențe de propagandă politică, dar, în cele din urmă, Casa s-a încurcat în unele achiziții cu „cântec”.

Dacă, după schimbarea guvernării, noua coaliție și-a anunțat intenția de a închide Casa Unirea, acum situația s-a mai schimbat, nemaiînregistrându-se aceeași hotărăre. Ba, se pare, se preconizează să se dea o șansă „la existență” a Casei de Comerț Unirea. Casa dispune de un capital social de invidiat, de 93 milioane de lei, dobânzile bancare stând la baza veniturilor firmei.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.