Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Subvenționarea primelor de asigurare cu bani din PNDR 2024-2020

Subvenționarea primelor de asigurare cu bani din PNDR 2024-2020

de L M

Fermierii vor putea beneficia și în acest an de subvenționarea primelor de asigurare, statul punând la bătaie peste 30 de milioane de euro, e drept, din fonduri europene. Iar alte aproape 7 milioane de euro sunt destinate pentru înființarea grupurilor de producători. Banii sunt disponibili prin PNDR 2014-2020.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță lansarea, la sfârșitul lunii iulie, a primelor sesiuni din acest an finanțate din fonduri europene nerambursabile, disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), se arată într-un comunicat de presă al Agenției. Astfel, pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor sesiunea se desfășoară în perioada 28 iulie – 31 octombrie 2021, iar pentru submăsura 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, sesiunea se va desfășura în perioada 29 iulie – 29 octombrie 2021.

Alocarea financiară disponibilă pentru submăsura 17.1 pentru sesiunea din acest an este de 31,2 milioane de euro. Depunerea cererilor de finanţare pentru sectorul vegetal – cultura de toamnă 2020, cultura de primăvară 2021 şi sectorul zootehnic (pentru poliţele de asigurare încheiate în anul 2021) se realizează continuu, până la epuizarea fondurilor.

Sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, iar beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi.

Pentru submăsura 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, fondurile disponibile pentru finanţarea proiectelor din această sesiune se ridică la 6,7 milioane euro.

Pot obţine finanţare prin submăsura 9.1 Grupurile de producători din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare. Sunt eligibile, de asemenea, şi grupurile de producători care au obţinut recunoaştere atât pentru produse şi/ sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1, cât şi pentru produse şi/ sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1a. În acest caz, sprijinul se va acorda pe baza valorii producţiei comercializate (VPC) aferente produselor/ grupelor de produse sprijinite prin submăsura 9.1.

Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători din sectorul agricol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Sprijinul public nerambursabil acordat este de 100% şi nu poate să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate (VPC) în primii 5 ani de la recunoaştere. Suma maximă acordată este de 100.000 euro/an. Acesta se va plăti sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranşe anuale, pe o perioadă care nu poate depăşi cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, astfel: Anul I – 10%, Anul II – 8%,Anul III – 6%, Anul IV – 5%, Anul V – 4%.

Pragul minim de selecţie al proiectelor pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol este de 10 puncte, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.