Acasă PRINCIPAL Infringement din cauza Directivei privind practicile comerciale neloiale

Infringement din cauza Directivei privind practicile comerciale neloiale

de L M

Comisia Europeană a deschis procedură de infringement împotriva României pentru că nu a transpus în legislația internă Directiva privind practicile comerciale neloiale. Autoritățile naționale au început demersurile pentru adoptarea directivei, dar lucrurile merg greu. România a mai încercat să rezolve problema impunerilor din partea marilor lanțuri de magazine în fața furnizorilor de produse alimentare, dar Codul de bune practici adoptat în 2008 a fost abandonat.

Comisia a deschis proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva a 12 state membre pentru că nu a transpus normele UE care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Printre cele 12 state se află și România, alături de Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania.

„Directiva privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare, adoptată la 17 aprilie 2019, asigură protecția tuturor fermierilor europeni, precum și a furnizorilor mici și mijlocii, împotriva a 16 practici comerciale neloiale din partea marilor lanțuri de magazine. Directiva acoperă produsele agricole și alimentare comercializate în lanțul de aprovizionare, interzicând pentru prima dată la nivelul UE astfel de practici neloiale impuse unilateral de un partener comercial pentru altul”, precizează comunicatul.

Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost 1 mai 2021. În prezent, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Slovacia și Suedia au notificat Comisia că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel transpunerea completă. Franța și Estonia au informat că transpunerea a fosta doar parțială.

Statele membre au două luni pentru a răspunde.

Prezenta directivă privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare contribuie la consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, susține comunicatul.

Cele 16 practici comerciale neloiale care urmează a fi interzise includ, printre altele: întârzierea efectuării plăților și anularea comenzilor în ultimul moment pentru produsele alimentare perisabile; modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului să plătească pentru produsele irosite și refuzul contractelor scrise.

În conformitate cu directiva, fermierii și furnizorii mici și mijlocii, precum și organizațiile care îi reprezintă, vor avea posibilitatea de a depune plângeri împotriva acestor practici ale cumpărătorilor lor. Statele membre ar trebui să instituie autorități naționale desemnate care se vor ocupa de reclamații. Confidențialitatea este protejată în conformitate cu aceste reguli pentru a evita orice posibile represalii din partea cumpărătorilor.

De asemenea, Comisia a luat măsuri pentru creșterea transparenței pieței și promovarea cooperării producătorilor.„ Împreună, aceste măsuri vor asigura un lanț de aprovizionare mai echilibrat, echitabil și eficient în sectorul agroalimentar”; completează comunicatul.

În România, autoritățile au început demersurile pentru adoptarea în legislația internă a Directivei 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Legea a trecut de Senat, dar a stârnit protestul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, care a reclamat faptul că au fost introduse și alte prevederi decât cele cerute de directivă de-a dreptul anticoncurențiale.

Legea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.