Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Final de negocieri pe noul PAC

Final de negocieri pe noul PAC

de Focus Agricol

Parlamentul European și Consiliul au căzut la pace pe noile politici agricole comune (PAC), după mai multe runde de negocieri și amânări. Politicile verzi rămân în în centrul atenției, iar situația subvențiilor tot nu a fost tranșată definitiv, lăsând statelor membre oarece marjă de manevră. Urmează ca rezultatul negocierilor să fie adoptat oficial de Parlament și Consiliu, pentru ca noul PAC să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns vineri la un acord politic informal cu privire la trei legi ale UE care vor guverna politica agricolă europeană 2023-2027, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. „Noile norme prevăd că guvernele naționale ar trebui să elaboreze planuri strategice, pe care Comisia le va aproba, specificând modul în care intenționează să pună în aplicare obiectivele UE pe teren. Comisia le va verifica performanța, precum și respectarea normelor UE”, precizează documentul.

Pe primul plan va rămâne păstrarea biodiversității, în temeiul Acordului de la Paris. „În timpul negocierilor, Parlamentul a insistat asupra consolidării climei obligatorii și a practicilor ecologice, așa-numita condiționalitate, pe care fiecare fermier trebuie să o aplice pentru a obține sprijin direct. În plus, deputații europeni au făcut ca guvernele UE să consolideze cel puțin 35% din bugetul dezvoltării rurale pentru măsurile legate de mediu și climă și, de regulă, cel puțin 25% din bugetul plăților directe către eco-scheme, care ar fi voluntar, dar ar crește veniturile fermierilor”, completează comunicatul.

„Deputații europeni s-au asigurat că cel puțin 10% din plățile directe naționale ar trebui utilizate pentru a sprijini fermele mici și mijlocii. În acest scop, statele membre ar putea utiliza o plată redistributivă suplimentară sau ar putea decide să reducă progresiv plățile anuale directe către fermieri peste 60.000 euro și să le limiteze la 100.000 euro. Dacă se introduce un astfel de sistem, guvernele naționale ar putea permite fermierilor să deducă 50% din salariile aferente agriculturii din suma totală înainte de reducere”, arată comunicatul.

Chiar s-a pus problema creării unui mecanism care să conecteze, până cel târziu în 2025, inspectorii naționali ai muncii cu agențiile plătitoare ale PAC pentru a penaliza încălcările normelor UE privind munca.

Negocierile au stabilit că statele UE ar putea utiliza cel puțin 3% din bugetele PAC pentru a sprijini tinerii fermieri. Sprijinul pentru noii fermieri ar putea fi acordat din finanțarea dezvoltării rurale.

Potrivit documentului, Parlamentul a cerut măsuri suplimentare pentru a ajuta fermierii să facă față riscurilor și potențialelor crize viitoare. „Rezerva de criză existentă, care ajută fermierii cu instabilitatea prețurilor sau a pieței, va fi transformată dintr-un instrument ad-hoc în unul permanent cu un buget adecvat”, anunță comunicatul.

Pe lângă măsuri de creștere a transparenței beneficiarilor finali ai subvențiilor UE, noile politici agricole comune vor impune ca „cei care nu respectă în mod repetat cerințele UE (de exemplu, privind mediul și bunăstarea animalelor), se vor confrunta cu sancțiuni sporite. Acest lucru ar trebui să coste fermierilor 10% din drepturile lor (în creștere față de 5% în prezent)”, spune comunicatul.

Acest acord politic va urma să fie ajustat din punct de vedere tehnic și legal. Apoi va trebui să fie aprobat de Parlament – mai întâi de către Comisia pentru agricultură și apoi de plenul Parlamentului – și de Consiliu, pentru a intra în vigoare. Noile norme ale politicii agricole din UE ar trebui să fie aplicabile începând cu 1 ianuarie 2023.

Regulile PAC 2013-2020 au expirat la 31 decembrie 2020, dar au fost prelungite și înlocuite cu reguli de tranziție, până la sfârșitul anului 2022. PAC reprezintă mai puțin de o treime (31,95% sau 386,6 miliarde euro) din bugetul Cadrului financiar multianual al UE 2021-2027 (1,21 trilioane euro). Aproximativ 70% din bugetul PAC sprijină veniturile a șase până la șapte milioane de ferme din UE.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.