Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Agricultura, cel mai dinamic sector finanţat de bănci

Agricultura, cel mai dinamic sector finanţat de bănci

de Focus Agricol

Agricultura, cu un sold al creditării de 21 mld. lei la finalul lunii aprilie 2021, a înregistrat cel mai dinamic nivel al finanţărilor, ajungând la peste 15%, faţă de soldul lunii aprilie din 2020, conform datelor BNR.

Agricultura, cu un sold al creditării de 21 miliarde lei la finalul lunii aprilie 2021, a înregistrat cel mai dinamic nivel al finanţărilor, ajungând la peste 15%, faţă de soldul lunii aprilie din 2020, conform datelor BNR.

Deşi soldul finanţărilor agriculturii a trecut de pragul de 20 mld. lei, ponderea acestui sector în creditele totale acordate de bănci pe piaţa locală este în continuare la un nivel de sub 5%, respectiv 4,4% la finalul lunii aprilie 2021. Pe de altă parte, comparativ cu finalul lunii aprilie 2020, ponderea agriculturii în creditele totale acordate de bănci a crescut cu 0,2 puncte procentuale, notează Business Magazin.

Un alt sector care a înregistrat o dinamică aproape la fel de ridicată a creditării la final de aprilie 2021, precum cea a agriculturii este sectorul serviciilor. Ritmul de creştere al soldului finanţărilor bancare pentru servicii la finalul lunii aprilie 2021 a fost cu 11,9% mai mult, faţă de soldul din aprilie 2020, ajungând la o valoare a creditelor şi angajamentelor asumate de bănci pe acest sector de aproape 119 miliarde lei. La finalul anului lunii aprilie 2020, soldul finanţărilor pe sectorul de servicii se afla la 106,2 miliarde lei.

Ponderea serviciilor din totalul creditelor acordate şi angajamentelor asumate de instituţiile de credit la finalul lunii aprilie 2021 se afla la un nivel de 25,1%, cu 0,6 puncte procentuale mai mult comparativ cu luna aprilie din 2020. Prin urmare, serviciile reprezintă aproximativ un sfert din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.