Acasă Focus Agricol Lege pentru subvenționarea energiei electrice folosită la irigații

Lege pentru subvenționarea energiei electrice folosită la irigații

de Focus Agricol

A devenit oficial! Jumătate din costurile fermierilor cu energia electrică folosită la irigații va fi subvenționată de stat. Vestea bună este că legea votată de Parlament intră în vigoare de la jumătatea anului 2021. Vestea proastă este că legea se aplică în măsura în care există fonduri care să o susțină. Și cum vistieria statului este goală, legea are șanse aproape nule ca să se aplice, cel puțin în acest an.

A fost publică în Monitorul Oficial Legea pentru completarea art. 66 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004. Astfel, „cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, (…), se suportă din bugetul Agenției (n.r. – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație”, se arată în noua lege.

Legea intră în vigoare pe 1 iulie 2021. Până atunci, Guvernul trebuie să modifice în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004. Termenul de 30 de zile expiră pe 6 iunie 2021.

Dezbaterile din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cameră decizională, au fost destul de aprinse. Cele două tabere, a puterii și a opoziției, aveau același obiectiv, susținerea agricultorilor și a irigațiilor, dar fiecare în forma sa. S-a pus problema chiar și a energiei care va fi subvenționată, pentru că nu numai cea electrică se folosește la irigații. Opoziția nu a putut rata momentul și a împins intrarea în vigoare a legii de la jumătatea acestui an, știind foarte bine că bani nu sunt. Dar poate reproșa puterii că nu se preocupă de soarta agricultorilor și a irigațiilor.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.