Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Gala Fermierilor Români din Moldova

Gala Fermierilor Români din Moldova

de Focus Agricol

Green Deal și subvențiile au fost în centrul atenției agricultorilor prezenți la Gala Fermierilor Români din Moldova organizată de Priaevents, la care FOCUS AGRICOL a fost partener media. Ministrul Agriculturii a vrut să arate, din nou, oportunitățile, dar și posibilele efecte negative ale ambițiosului plan comunitar, care ar putea avea consecințe asupra veniturilor agricultorilor români.

„Este un obiectiv foarte ambiţios acest Green Deal, mai ales cel legat de agricultură. Practic, toată politica agricolă comună, aşa cum se va creiona ea în următoarea perioadă, va fi sub auspiciile acestui Green Deal, dar şi ale Strategiei <De la furcă la furculiţă> şi celei privind biodiversitatea”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, miercuri, la Gala Pria a fermierilor din Moldova.

Demnitarul a ținut să atragă atenția că „trebuie avută foarte mare grijă la aceste obiective ambiţioase, care sigur vor fi gestionate şi impuse agricultorilor europeni prin aceste ecoscheme la care lucrăm în ultima perioadă, pentru că din 2023 aceste ecoscheme vor fi obligatorii pentru ţările Uniunii Europene, dar nu vor fi obligatorii pentru fermieri şi riscul mare este să pierdem sume importante din Pilonul 2 care sunt dedicate acestor ecoscheme”.

Deciziile comunitare au ca scop în primul rând de reducerea consumului de pesticide până în 2030 cu 50%, reducerea consumului de îngrăşăminte cu cel puţin 20%, iar 25% din terenuri să fie destinate agriculturii ecologice. De asemenea trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele în creşterea animalelor cu până la 50%.

„Aceste obiective sunt foarte ambiţioase, dar am spus-o de câte ori am avut ocazia, şi la întrunirea miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană, că aici trebuie să gândim foarte bine ca lucrurile să se întâmple într-un anumit echilibru, pentru că, impunând acest Green Deal, cu siguranţă alimentele vor fi mult mai sănătoase, dar producţiile vor fi mai mici, preţurile de cost vor fi mai mari, ca atare preţurile alimentelor vor fi mai mari. Şi, dacă nu reuşim să apărăm graniţele Uniunii Europene de mărfuri care pătrund din alte ţări care nu îşi impun aceste exigenţe şi care nu respectă aceste exigenţe, riscul major este acela de a falimenta fermierii europeni, inclusiv fermierii din România, ori nu cred că acest lucru ni-l dorim”, a completat ministrul Agriculturii.

Problema subvențiilor

Fermierii nu au ratat ocazia ca să atragă din nou atenția asupra diferenței de subvenționare ce se practică la nivelul Uniunii Europene. „La noi, subvenția este de aproximativ 170 euro/ha, în timp ce media UE este de 220 euro/ha”, a susținut Emil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice județul Iași (ACCPT), prezent la Gală. El a arătat că, de la intrarea în UE, subvențiile augricole au crescut până în 2013, când „au rămas înțepenite acolo”. De aceea, fermierii consideră că situația ar trebui remediată de autoritățile statului. „Ține de cei pe care i-am validat să ne reprezinte în structurile europene”, susține Bălteanu, care consideră că „inclusiv președintele României trebuie să reprezinte interesele fermierilor și pentru care agricultura este, undeva, la marginea grijilor”.

Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, a ținut să facă lumină și în situația subvențiilor, anunțând un orizont de timp apropiat când nivelul subvenției va ajunge la cota stabilită. „Am plecat de la 50 de euro/ha, la momentul aderării la UE și am ajuns la 170 de euro. În 2023, se preconizează să se ajungă la plată egală pentru toate statele membre”, a punctat directorul APIA.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.