Acasă Focus Agricol Asigurare pentru sfecla de zahăr de la Agra Asigurări

Asigurare pentru sfecla de zahăr de la Agra Asigurări

de M G

Culturile de sfeclă de zahăr vor fi asigurate de Agra Asigurări din acest an, beneficiarii putând folosi acest nou produs specializat împreună cu subvențiile de la AFIR prin Submăsura 17.1. Subvenționarea primelor de asigurare a devenit tot mai căutată de către beneficiari după episodul dur de secetă din 2020. Noul produs Agra Asigurări nu asigură și seceta.

Începând cu anul 2021, „Sfeclă de Zahăr Universal” acoperă pierderile cantitative şi de randament de zahăr ale plantelor, produse de particule de nisip sau pământ antrenate de vântul puternic, grindină, îngheţ, ploi torenţiale prin daune produse de spălarea solului sau crustă, precum şi daunele produse de dăunătorii specifici ai culturii, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Poliţa de asigurare este subvenţionabilă prin Submăsura 17.1, program prin care fermierii îşi pot recupera de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale până la 70% din costul primei eligibile de asigurare.

„Sfecla de Zahăr Universal” este un produs de asigurare complex, menit să vină în sprijinul fermierilor români în lupta cu multiplele riscuri care le pot afecta culturile de sfeclă de zahăr. În situaţia producerii daunei, fermierii sunt despăgubiţi de la plafonul de 7.000 de lei, cu posibilitatea de majorare a despăgubirii de la 10% cu până la 50% din suma asigurată iniţial, din 10 în 10 puncte procentuale.

„Acest produs de asigurare este unic pe piaţa din România întrucât asigură una dintre culturile naţionale importante împotriva unui număr complex de riscuri, iar noutatea este adusă de faptul că acoperim şi pagubele generate de dăunătorii specifici. Ne dorim să fim aproape de fermieri şi să îi sprijinim să-şi protejeze culturile şi munca depusă”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurări România.

Conform unui raport realizat de Ministerul Agriculturii şi Institutul Naţional de Statistică, în România se cultivă sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de peste 22.000 ha. Producţia totală înregistrează o tendinţă de scădere în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice şi importurilor, iar acest fapt subliniază necesitatea sprijinirii fermierilor români care cultivă sfeclă de zahăr. Zone geografice reprezentative pentru această cultură sunt judeţele Mureş, Alba, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Brăila, din jurul celor două fabrici de zahăr de la Luduş şi Roman, se mai menţionează în comunicat.

Modelul de evaluare a daunelor adoptat de către Agra Asigurări se bazează pe eficienţă, având scopul de scurtare a timpului de la avizarea unei daune şi până ce asiguratul îşi primeşte banii în cont. Evaluarea pagubelor produse de riscurile asigurate este transparentă şi se realizează de către o echipă de evaluatori, formată din ingineri agronomi, sau fermieri activi, împreună cu fermierul. Plata daunelor se realizează în maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună

„Despăgubirea daunelor apărute în urma atacului dăunătorilor specifici culturii asupra plantelor aflate în curs de răsărire sau al plantelor răsărite, este un element unic în ceea ce priveşte asigurările agricole existente la acest moment în piaţă”, subliniază reprezentanţii Agra Asigurări.

Agra Asigurări este una dintre puţinele companii de asigurări din Europa care are în portofoliu o asigurare pentru secetă încă din anul 2000. Odată cu deschiderea sucursalei locale din România în 2016, asigurarea riscului de secetă este disponibilă acum şi pentru fermierii români, alături de acoperirile standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torenţială şi îngheţ.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.