Acasă Focus Agricol Nici cartofi nu mai avem!

Nici cartofi nu mai avem!

de M G

Producția internă de cartofi nu acoperă nici jumătate din consumul național, astfel că este nevoie de importuri de completare ce însumează 64 milioane de euro în 2019, a declarat ministrul Agriculturii la Ziua Cartofului Live Connect. Se pare că de vină ar fi comportamentul consumatorilor finali, care s-a schimbat, și nu-și mai fac provizii pentru iarnă.

„Consumul anual de cartofi este de aproape 100 kg/locuitor”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, joi, 18 februarie 2021, la Ziua Cartofului Live Connect, eveniment virtual organizat de Godmother.

„Cele mai mare probleme în sector sunt create de schimbarea comportamentului de cumpărare ale cumpărătorului final. Dacă până de curând consumatorul final obişnuia să îşi cumpere întreaga cantitate de cartofi toamna şi să şi-o depoziteze – atunci producătorii principali de cartofi puteau să îşi desfacă toată producţia la un preţ avantajos – în ultima perioadă fiecare cumpără 1-2 maximum 5 kilograme şi doar anumite sortimente de cartofi, iar toată această parte de depozitare s-a transferat pe umerii producătorilor. Ei neavând capacitate de depozitare sunt nevoiţi să vândă producţia la preţuri deosebit de dezavantajoase. Dacă încearcă să depoziteze în condiţii improprii, producţia se degradează, preţul scade şi de acea şi apetenţa unora de a mai cultiva cartofi. Suprafeţele cu cartofi s-au diminuat”, a subliniat ministrul.

Demnitarul a arătat că, potrivit datelor APIA, există 28.000 ha cultivate cu cartofi. „Producţia internă de cartofi acoperă maximum 40% din consum, restul de până la 60% din consum importăm. În 2019, deficitul balanţei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi, ca ţară, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce la noi în ţară”, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că săptămâna trecută a participat la o întâlnire cu cultivatorii de cartofi din Covasna – zona cu tradiţie în cultivarea cartofilor din România – unde a aflat care sunt probelemele reale cu care se confruntă producătorii de cartofi.

Producătorii din Covasna i-au prezentat oficialului MADR un plan de relansare a producţiei de cartofi, care să se extindă pe mai mulţi ani, în care principala sarcina a Ministerului Agriculturii ar fi aceea de a finanţa într-un mod cât mai avantajos capacitatea de depozitare şi de a spijini prin schemele avute la dispoziţie şi cartoful pentru sămânţă, cel care o valoare genetică ridicată şi permite producţii medii de 30 de tone la hectar.

„Astfel, în maximum 10 ani prin acest program care ar trebui finanţat consistent pe toată partea aceasta de depozitare vom putea produce cartofi în România pe o suprafaţă de aproximativ 60.000 de hectare, şi care ar acoperi necesarul de consum”, a spus Adrian Oros.

De altfel, ministrul Agriculturii a dat asigurări că va continua politica de subvenționare în sectorul cultivării cartofilor, chiar „va crește intensitatea subvenției, pentru a crește și suprafața cultivată”, a completat ministrul Oros.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.