Acasă Focus Agricol Demersuri pentru despăgubiri

Demersuri pentru despăgubiri

de M G

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat ministrului Agriculturii sprijin pentru o întrevedere cu premierul și ministrul de Finanțe, pentru a susține cauza fermierilor afectați de seceta de anul trecut. Bugetul 2021 nu are prevăzute și sumele necesare pentru despăgubirea pagubelor înregistrate de fermieri la culturile de primăvară. Acest lucru a generat proteste pe linie din partea agricultorilor, care primiseră asigurări din partea aceluiași ministru că vor primi la începutul acestui an.

„O delegație a Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-a întâlnit, în 16.02.2021, cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, pentru a rediscuta situația fermierilor ale căror culturi de primăvară au fost calamitate de seceta pedologică extremă și pentru care proiectul de buget național nu prevede sume din care să se acorde despăgubiri”, se arată într-o informare de presă a Alianței.

Reprezentanții Alianței au arătat că sectorul agricol reprezintă un sector strategic, care și-a dovedit reziliența pe perioada crizei Covid. Ei au subliniat că se impune adoptarea unor măsuri de sprijin cât mai rapid pentru exploatațiile agricole care lucrează teren agricol în estul și sud-estul țării și care, la sfârșitul anului trecut, înregistrau scăderi cu până la 70% ale cifrei de afaceri comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019. „Slab capitalizate, multe dintre aceste afaceri din agricultură nu-și vor putea plăti creditorii, nu vor putea accesa alte surse de finațare pentru a relua procesul de producție și, în final, nu vor putea supraviețui, deși sunt cele care furnizează bunul public cel mai de preț, securitatea alimentară a populației!”, precizează documentul.

În aceste condiții, ministrul Oros nu a putut decât să arate constrângerile majore sub care stă întocmirea bugetului pentru anul 2021, însă „a asigurat delegația de întregul său sprijin în dialogul cu celelalte instituții ale statului de care depinde a rezolvarea acestei situații de criză”.

Ca urmare, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat o întâlnire de urgență cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul finanțelor Alexandru Nazare, pentru identificarea soluțiilor urgente prin care s-ar putea acorda acestor întreprinderi șansa să rămână pe piață, să continue să producă, să-și plătească angajații și furnizorii, să-și returneze creditele, să evite falimentul și efectul de antrenare asociat acestui din urmă scenariu sumbru.

„În cadrul discuțiilor fermierii noștri au primit confirmarea ca propunerea de amendament solicitată de Alianță privind prorogarea ratelor la creditele fermierilor care dețin procese verbale de calamitate  a fost acceptată și votată în data de 16 februarie a.c. în sedința Comisiei Finanțe-Buget din Senat. Aceasta urmează să fie ratificată în Parlamentul României”, precizează informarea de presă.

Cele patru organizații reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, partener de dialog social recunoscut în procesul de reprezentare a fermierilor, fac în continuare demersuri pentru ca autoritățile statului să găsească urgent soluții concrete pentru ieșirea din situația fără precedent în care se află fermierii din zonele afectate grav de seceta din anul 2020, dau asigurări reprezentanții Alianței.

Cele patru organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, reunite informal în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, însumează aproximativ 3500 de membri care lucrează o suprafață totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.