Acasă Focus Agricol Protestul Alianței pentru Agricultură și Cooperare față de buget

Protestul Alianței pentru Agricultură și Cooperare față de buget

de M G

Proiectul de buget 2021 a dus deja la proteste din partea agricultorilor, care nu vor mai primi despăgubiri pentru pagubele făcute de secetă culturilor din primăvara anului trecut. Până acum, fermierii au beneficiat de despăgubiri doar pentru grâu, dar susțin că lipsa fondurilor împiedică reluarea producției. De aceea, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis Guvernului un Protest împotriva proiectului de buget.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis Guvernului României un protest public împotriva proiectului de lege privind bugetul consolidat, respectiv bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale și care nu include sumele necesare efectuării plăților reprezentând despăgubiri pentru culturile de primăvară care au fost afectate de seceta pedologică a anului 2020, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.

„Agricultura României în anul 2021 traversează o perioadă dificilă, generată de pandemia COVID – 19 și seceta pedologică extremă din anul 2020. Urmare a publicării în dezbatere publică a proiectului de buget aferent anului 2021 pentru Agricultură, urmarea a numeroaselor întâlniri ale Alianței cu reprezentanții ministerului și ai guvernului, unde ne-ați asigurat de luarea unor măsuri de sprijinire în continuare a fermierilor, după un an agricol foarte greu, ne manifestăm profunda dezamăgire și protestăm pe această cale”, transmit agricultorii în protestul lor.

Acțiunea lor este generată de faptul că nu sunt alocate, în buget, sumele pentru plata despăgubirilor acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură pentru culturile de primăvară 2020 afectate de secetă, iar agricultura, ca sector economic, este desconsiderată. Protestul fermierilor este determinat de faptul că, prin modul în care a fost structurat bugetul, se încurajează falimentul sectorului zootehnic prin lipsa producției vegetale, dar și a altor exploatații agricole. Acest lucru „va duce la preluarea exploatațiilor de fonduri de investiții, grad mai mare de sărăcie în rândul populației, nivel ridicat al șomajului și creșterea sarcinii fiscale a statului pentru plata ajutoarelor sociale!”, se arată în Protest.

„Sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deși sunt maximum 35% din cheltuielile efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii. Ne aflăm în mijlocul unei crize globale, iar pe lângă sănătate, hrana trebuie să reprezinte o prioritate, la fel de importantă”, susțin fermierii.

„Cerem respectarea și încurajarea antreprenorilor inclusiv în sectorul agricol! Agricultura este un sector strategis. Fără hrană, omul moare”, atrag atenția agricultorii.

Din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii agenți economici cu activitate în cultivarea cerealelor (cod CAEN 0111), rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică, se arată în Protest.

„Deși au fost precipații în ultimele luni, în zonele calamitate abia s-a refăcut 20-30% din deficitul hidric creat în ultimul an. Este foarte puțin probabil ca acesta să se refacă și să se ajungă către un an aproape de normal. Cunoaștem cu toții că, pentru ca fermierii afectați de seceta 2020 să intre pe profit, este nevoie de circa 3 ani agricoli normali din punct de vedere agroclimatic și ca recolte/venituri obținute”, mai spun fermierii.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, de-a lungul anului trecut, a făcut demersuri pentru adoptarea, de către Guvrn, a unor măsuri prin care agricultorii să fie protejați și susținuți în fața pericolului generat de secetă. Două acte normative foarte importante pentru ei nu au avut finalitate: declararea stării de calmitate și amânarea ratelor bancare și de leasing.

„S-a promis că fermierii vor depăși dificultățile generate de seceta pedologică prin promovarea unei OUG sau prin includerea în bugetul MADR pentru 2021 a sumelor necesare pentru plata despăgubirilor acordate producătorilor agricoli care au avut culturile de primăvară 2020 calamitate. Din parcurgerea proiectului de Buget al MADR aferent anului 2021, constatăm cu consternare că nici ultima promisiune nu s-a îndeplinit, respectiv NU este cuprinsă suma de 1.000.000 mii lei, necesară plății despăgubirilor acordate producătorilor agricoli pentru culturile de primăvară calamitate”, se arată în Protest.

„Suntem adepții dialogului și v-am demonstrat acest lucru, însă răbdarea membrilor noștri producători agricoli afectați de secetă, a ajuns într-un punct nevralgic, iar situațiile catastrofale în care au ajuns din motive independente de ei îi vor impinge către măsuri extreme, ducând inclusiv la proteste și blocarea drumurilor din zonele calamitate, ori alte situații care pot deveni incontrolabile.

 

Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru al Agriculturii,  vă rugăm, în ultimul ceas, să vă respectați promisiunile făcute Alianței, exprimate în întânirile cu fermierii și în mass-media.

Nu vă jucați cu destinele sectorului agroalimentar și prevedeți în Bugetul MADR 2021 suma de 1.000.000 mii lei pentru acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă!”, încheie Alianța pentru Agricultură și Cooperare Protestul său.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.