Acasă Focus Agricol Sămânța țărănească, soluția pentru schimbările climatice

Sămânța țărănească, soluția pentru schimbările climatice

de M G

Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală, susţine Ramona Duminicioiu, reprezentant al Comitetului de Coordonare a Asociaţiei ţărăneşti Eco Ruralis. De aceea, ţăranii trebuie să fie recunoscuţi ca producători de sămânţă.

„Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi reprezintă un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală. Dacă oamenii pot trăi din producţia de sămânţă, tinerii se simt mai încurajaţi să înceapă un proiect agricol sau să continue un proiect agricol al familiei, şi avem nevoie de astfel de soluţii. Sunt oportunităţi de dezvoltare în mediul rural dincolo de construcţiile de drumuri. În prezent, nu prea există din păcate prea multe propuneri şi proiecte de dezvoltare a economiei rurale. Credem ca acestea ar putea să fie de un real sprijin”, a declarat, marţi, Ramona Duminicioiu, la un webinar privind protejarea seminţelor ţărăneşti şi a agrobiodiversităţii din România, informează Agerpres.

Ea a precizat că Eco Ruralis lucrează de 10 ani în recuperarea, producţia şi răspândirea soiurilor tradiţionale de seminţe, iar în fiecare primăvară este organizată o campanie de distribuţie, care se bucură de foarte multă popularitate şi susţinere din partea ţăranilor de pretutindeni.

„Despre cât sunt de nutritive, cât sunt de sănătoase şi cât sunt de adaptate mediului înconjurător aceste seminţe, ţăranii după cum ştiţi, din cauza sărăciei, dar şi din alte motive, folosesc cantităţi de chimicale mult mai mici decât se folosesc în sistemul industrial. Ceea ce ne dorim noi, ţăranii, este să fim recunoscuţi pentru cunoştinţele noastre, pentru resursele genetice pe care le-am menţinut până acum, să fim recunoscuţi ca producători de sămânţă. Vrem să avem acces la piaţă cu seminţele noastre şi pentru ca toate astea să se întâmple, e nevoie ca împreună cu factorii de decizie să creăm un cadru legislativ paralel cu cel existent, care să recunoască caracteristicile seminţelor tradiţionale şi modul nostru de producţie. Avem nevoie de alianţe şi de sprijin pentru că singuri nu avem cum să reuşim”, a transmis reprezentanta Asociaţiei Eco Ruralis.

Ramona Duminicioiu a susţinut că în cazul seminţelor moderne există numeroase instrumente internaţionale la care s-a aliniat şi România, dar şi propria lor reglementare de producţie şi vânzare, în timp ce soiurile tradiţionale nu au o reglementare specifică în ceea ce priveşte vânzarea, ci doar una pentru conservare, acestea fiind considerate „piese de muzeu”.

Asociaţia ţărănească Eco Ruralis, împreună cu Academia de la Geneva, au organizat marţi webinarul privind oportunităţile şi obstacolele în implementarea Dreptului la Seminţe conform Declaraţiei ONU pentru Drepturile Ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural în România.

Evenimentul şi-a propus să dezbată oportunitatea pe care Declaraţia ONU pentru Drepturile Ţăranilor o reprezintă în protejarea seminţelor ţărăneşti, a agrobiodiversităţii şi a milioanelor de ţărani şi ţărănci din România. Această Declaraţie este un instrument unic la dispoziţia statelor lumii pentru a reface balanţa inegalităţii sociale dintre rural şi urban, fiind necesară mai mult ca niciodată recunoaşterea rolului esenţial îndeplinit de ţărani în societate, ca păstrători de seminţe ţărăneşti, producători de hrană şi menţinători ai biodiversităţii agricole.

Declaraţia ONU pentru Drepturile Ţăranilor a fost aprobată în 2018 după ce au fost negociate aceste drepturi timp de 17 ani la nivel internaţional şi în Consiliile pentru drepturile omului.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.