Acasă Focus Agricol Prima emisiune de obligațiuni Agricover

Prima emisiune de obligațiuni Agricover

de M G

Grupul Agricover a derulat prima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 40 de milioane de euro, care va fi listată în perioada imediat următoare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Succesul printre investitori a fost mare, având în vedere că emisiunea de obligațiuni a fost suprasubscrisă.

Această primă emisiune de obligațiuni ale Grupului Agricover s-a desfăşurat printr-un plasament privat la BVB, investitorii provenind din categorii diverse, atât investitori instituţionali (fonduri deschise de investiţii, bănci comerciale, instituţii financiare internaţionale), cât şi din rândul investitorilor din categoria „private banking”, se arată într-un comunicat de presă al grupului.

Obligaţiunile emise de Agricover Holding SA sunt denominate în euro, negarantate, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%.

Suma atrasă prin emisiunea de obligaţiuni este destinată finanţării operaţiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanţarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni, instituţia financiară nebancară îşi propune să menţină ritmul alert de creditare al fermierilor români şi să contribuie pe mai departe la creşterea susţinută, pe baze sustenabile, a performanţei agriculturii locale.

„Suntem onoraţi de interesul generat de această primă emisiune de obligaţiuni, în special în rândul persoanelor fizice, cât şi al investitorilor instituţionali, şi suntem entuziasmaţi de oportunitatea creată, aceea de a pune în contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiară cu fermierii din România, pentru a construi împreună o agricultură românescă performantă, competitivă şi responsabilă faţă de mediu”, a declarat Ştefan Bucătaru, membru în Consiliul de Administraţie al Agricover Holding SA, coordonator operaţiuni derulate pe pieţe de capital.

Procesul de emitere a obligaţiunilor şi plasamentului privat a fost intermediat în calitate de coordonatori unici ai tranzacţiei de Banca Comercială Română (BCR) şi BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate în operaţiuni derulate pe pieţele de capital. Casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii SCA a acordat asistenţă juridică, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L şi KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar.

„Interesul ridicat al investitorilor instituţionali şi de private banking pentru obligaţiunile Agricover confirmă că acţionarii companiilor de anvergură din România găsesc la BVB o platformă viabilă de finanţare şi de exit din afacerile lor. Inclusiv din perspectiva experienţei noastre ca intermediar al ofertei Agricover, avem convingerea că oferta de obligaţiuni care tocmai a fost închisă, reprezintă doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la Bucureşti”, a spus Irina Neacşu.

Grupul Agricover desfăşoară activităţi de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food şi Agri-Technology prin cele patru entităţi controlate de Agricover Holding SA: Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periş SA şi Agricover Technology SRL.

Acţionarul majoritar al Agricover Holding SA este Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,27%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) deţine o participaţie de 12,73% în urma unei majorări de capital realizate în noiembrie 2017.

Pentru 2020, chiar şi în contextul pandemiei, rezultatele operaţionale ale entităţilor Grupului Agricover au fost foarte bune, în acord cu previziunile de business. Sectorul agricol s-a confruntat cu secetă severă, în special în sud-estul ţării, însă performanţa fermierilor români a dovedit o bună rezilienţă, fapt reflectat inclusiv de evoluţia şi rezultatele financiare ale segmentelor de afaceri ale Grupului.

Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanţi jucători din agribusiness-ul românesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat şi original, Grupul Agricover susţine eficienţa întregului lanţ valoric din agricultură, oferind soluţii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.

Agricover Holding SA este acţionar majoritar şi investitor în activităţile de Agri-Business, Agri-Finance, Agri-Food şi Agri-Technology derulate prin subsidiarele sale, Agricover SA, Agricover Credit IFN SA, Abatorul Periş SA şi Agricover Technology SRL. Acţionarii principali ai Agricover Holding SA sunt Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,27% şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o deţinere minoritară de 12,73%, în urma unei tranzacţii realizate în noiembrie 2017. În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding SA îşi desfăşoară activitatea peste 1.050 de angajaţi. Grupul deserveşte un portofoliu de peste 6.500 de clienţi fermieri, care exploatează peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.