Acasă Focus Agricol 30 de proiecte pentru irigații prin PNDR

30 de proiecte pentru irigații prin PNDR

de M G

Prima tranșă de cereri depuse pentru finanțarea infrastructurii de irigații a fost finalizată cu aprobarea a 30 de proiecte, a anunțat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Este vorba de proiecte depuse anul trecut, când, de altfel, s-a înregistrat un apetit foarte mare pentru astfel de proiecte, mai ales în condițiile secetei extreme.

„AFIR a publicat Raportul de selecţie intermediar etapa lunară 1, sesiunea 01/2020 pentru submăsura 4.3 <Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice> componenta infrastructură de irigaţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Valoarea fondurilor alocate proiectelor selectate pentru finanţare în această etapă se ridică la 30 de milioane de euro. În perioada aferentă acestei etape lunare, 1 – 30 iulie 2020, au fost depuse on-line, pe www.afir.info, 95 de proiecte de investiţii în infrastructura secundară de irigaţii, cu punctajul mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar stabilit la 70 de puncte. Dintre acestea, prin acest raport intermediar 30 proiecte au fost selectate pentru finanţare, beneficiarii eligibili, respectiv Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) , urmând să primească fonduri nerambursabile de aproape 30 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR.

Un nou raport pentru selecţia restului de proiecte se află în faza procedurală avansată.

Până în prezent, de la lansarea PNDR 2020, pentru modernizarea şi adaptarea infrastructurii de irigaţii au fost depuse 632 de cereri de finanţare conforme, prin care s-au solicitat peste 624 de milioane de euro. În urma evaluării şi selecţiei cererilor de finanţare depuse la AFIR, au fost încheiate 462 de contracte în valoare de 398,6 milioane de euro, iar AFIR a plătit deja beneficiarilor proiectelor de reabilitare a sistemului de irigaţii de peste 222 de milioane de euro.

Potrivit AFIR, fondurile europene acordate prin sM 4.3 – irigaţii sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de un milion de euro. Prin proiect, beneficiarul poate realiza cheltuieli eligibile şi poate achiziţiona echipamente de irigat (în limita a maximum 30% din valoarea eligibilă a proiectului, din care s-a scăzut valoarea aferentă respectivelor echipamente de irigat).

Cheltuielile eligibile pentru sprijinul PNDR sunt modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune şi/ sau racordarea la utilităţi, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcţia sau modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat.

Un exemplu de proiect selectat pentru finanţare este cel depus de Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Mărculeşti SPPA (OUAI Mărculeşti), din judeţul Călăraşi pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii. Suprafaţa propusă pentru irigare prin proiect este de 2.908 hectare. Din valoarea totală a proiectului de 1,42 milioane de euro, valoarea eligibilă şi finanţată reprezintă un milion de euro. Conform cererii de finanţare depuse la AFIR, beneficiarul finanţării PNDR va reabilita staţia de punere sub presiune (SPPA) din punct de vedere arhitectural şi structural – tencuieli, tâmplărie, acoperiş etc., va înlocui trei pompe (din şapte existente), va reface instalaţiile hidromecanice, va înlocui echipamentele electrice şi de automatizare şi va monta un debitmetru. De asemenea, beneficiarul va reabilita căminul de vane din zona staţiei de punere sub presiune şi din zona lizierei (capace acces, vane), va reface capacele de acces în căminul de ramificaţie, va monta hidranţi. Tot prin proiect, beneficiarul a propus achiziţionarea unui pivot remorcabil (echipament pentru irigat) cu lungimea de 400 metri.

Un alt exemplu de proiect selectat pentru finanţare este cel depus de OUAI Gheorghe Lazăr, din judeţul Ialomiţa, care are ca obiectiv modernizarea unor Staţii de Pompare de Punere sub Presiune (SPP). Procesul este structurat pe patru componente: echipamente şi instalaţii hidromecanice, echipamente şi instalaţii electrice şi automatizări, construcţii şi conducte. În ceea ce priveşte construcţiile, de exemplu, se vor realiza lucrări de reparaţii ale platformei staţiei, ale clădirii aferente SPP, lucrări de reparaţii hidroizolaţie la acoperiş. Reducerile procentuale de consum de apă în urma implementării proiectului în anul 1 vor fi de 22,66%. Suprafaţa netă deservită de proiect este de 2.054 hectare. Valoarea totală a proiectului este de 1,18 milioane de euro, valoarea eligibilă, de un milion de euro fiind acoperită integral de finanţarea acordată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.