Acasă Focus Agricol Amânări la legi pentru agricultură

Amânări la legi pentru agricultură

de M G

Guvernul, în ultima sa ședință din 2020, a aprobat o ordonanță de urgență care să pună ordine în aplicarea unor măsuri cu impact în agricultură. În principiu, este vorba de prorogarea termenelor unor acte normative, amânarea fiind generată de criza sanitară, dar și de lipsa banilor la bugetul de stat. La pachet, au venit și prevederi care țin de transportul public în zona București-Ilfov.

Prin OUG nr. 225/2020 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, amenajările pastorale obligatorii pentru deținătorii de pășuri vor fi obligatorii de anul viitor. Impunerea acestor documente au scopul de a pune ordine în atribuirea și folosirea pășunilor, extrem de căutate de către crescătorii de animale. Intrarea în vigoare a acestei obligații a fost amânată de mai multe ori în ultimii ani. De această dată, amânarea este cauzată de criza sanitară, care ar fi limitat deplasarea experților în teren pentru culegerea de date.

În plus, „în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional”, stipulează actul normativ. Cum școlile sunt închise, mierea nu are cum ajunge la elevi. De aceea, este nevoie de „consultarea factorilor implicați în implementarea acestei măsuri, astfel încât să se poată identifica soluții clare și viabile pentru ca preșcolarilor și elevilor să li se poată acorda mierea, chiar și în cazul în care activitatea școlară nu se desfășoară fizic în instituțiile de învățământ, ceea ce ar putea genera cheltuieli suplimentare cu depozitarea și distribuția mierii”, susține OUG.

Pe de altă parte, nici Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare nu-și va începe activitatea pe 1 ianuarie 2020, ci doi ani mai târziu, pe 1 ianuarie 2022. Explicația este simplă: nu sunt bani.

Altă prorogare de termen se referă la intrarea în vigoare a Legi nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură. Prin această lege, se „premiază” vânzarea pe factură a produselor agricole de către producători. Lăsând la o parte deficiențele majore ale legii, aceasta presupune „implicații majore asupra bugetului de stat, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii”, susține actul normativ. Prorogarea este până în 2022.

De remarcat este faptul că Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) nu renunță la montarea „apometrelor” pentru utilizatorii de apă pentru irigații. Ca măsură de compromis, OUG nr. 225/2020 introduce varianta ca ANAR să aibă „dreptul de a instala echipamente de măsură și control pe cheltuiala sa, urmând ca respectivul cost să fie recuperat prin adăugarea contravalorii la factura către utilizator. Utilizatorul trebuie să asigure accesul și toate condițiile necesare reprezentanților Administrației Naționale «Apele Române» în acest sens”.

În cazul în care nu se respectă aceste prevederi, „utilizatorul va plăti contravaloarea aferentă debitului maxim autorizat”, se spune în OUG. În cazul în care, tehnic, nu se pot monta apometre, se aplică „metode indirecte de contorizare, prin raportarea debitului maxim autorizat la timpul efectiv de utilizare pentru producția de energie electrică”.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.