Acasă Focus Agricol Măsuri tranzitorii pentru vânzarea terenurilor

Măsuri tranzitorii pentru vânzarea terenurilor

de M G

În cele din urmă, Guvernul a adoptat o OUG prin care reglemenetează vânzarea terenurilor din extravilan, dar pentru procedurile inițiate înainte de apariția legii care impune măsuri speciale de înstrăinare. De la jumătatea lunii octombrie, piața imobiliară de profil a fost blocată de lipsa acestor măsuri de tranziție; dar și oamenii s-au asigurat că mai au o „portiță”, așa că, pe ultima sută de metri, a fost o avalanșă de cereri oficiale de vânzare de terenuri.

Parlamentarii au promovat un proiect legislativ prin care au amendat Legea vânzării terenurilor, cu scopul declarat de a mai „tăia” din avântul străinilor de a mai cumpăra pământ în România. Noua lege nu prevede măsuri tranzitorii, astfel că, începând cu 13 octombrie, când a intrat în vigoare, s-a blocat vânzarea de terenuri.

La nivel național, în perioada 1 ianuarie – 13 octombrie 2020, au fost depuse 107.175 de cereri prin care se solicită afișarea ofertei de vânzare terenurile agricole situate în extravilan, din care în perioada 1 aprilie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 69.459 de cereri, iar în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 21.993 de cereri, aflate în curs de soluționare, pentru care au fost emise actele necesare perfectării contractelor de vânzare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Aceste din urmă cereri, înregistrate până la 13 octombrie 2020, se vor finaliza prin încheierea contractelor de vânzare conform procedurii simplificate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență”, precizează comunicatul.

Conform prevederilor actului normativ aprobat de Guvern în ultima sa ședință, cererile prin care se solicită afișarea ofertei de vânzare pentru terenurile agricole situate în extravilan, precum și cererile privind comunicarea de acceptare a ofertei depuse în termen de 30 de zile de la afișarea ofertei de către titularul dreptului de preemțiune, se soluționează cu respectarea dreptului de preemțiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale, atestată prin avizul final emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru terenurile cu o suprafață mai mare de 30 hectare, respectiv direcțiile pentru agricultură județene, pentru terenurile cu o suprafață de până la 30 hectare, după caz.

Prevederile noii OUG se aplică până la data de 31 ianuarie 2021. „Avizele finale sau adeverințele de liberă vânzare se emit în maximum 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și sunt valabile până la 31 ianuarie 2021”; precizează comunicatul.

„Subliniem că procedura prevăzută de prezenta ordonanță de urgență vizează soluționarea cererilor prin care a fost solicitată afișarea ofertei de vânzare pentru terenurile agricole situate în extravilan, înregistrate la autoritatea competentă în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2020, precum și a cererilor aferente privind comunicarea de acceptare a ofertei depuse în termen de 30 de zile de la afișarea ofertei de către titularul dreptului de preemțiune, însoțite de documente justificative, iar avizele și adeverințele emise până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își păstrează valabilitatea”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.