Acasă Focus Agricol Tinerii fermieri au cerut pământ de la stat

Tinerii fermieri au cerut pământ de la stat

de M G

Mai mult de jumătate din cererile depuse de tinerii fermieri ca să primească pământ de la stat au fost declarate neeligibile. Nici cererile nu au fost prea multe, dar chiar și așa terenurile sunt puține. Cei mai avantajați par a fi cei din Satu Mare, unde s-a pus la dispoziție cea mai mare suprafață de teren, dar numai două cereri au fost considerate eligibile.

În aceeași mare liniște, Administrația Domeniilor Statului (ADS) a publicat lista cu cererile depuse de tinerii fermieri care vor să primească pământ de la stat. Pentru cele aproape 800 ha scoase la concesinare se luptă 61 de tineri. De fapt, au fost depuse 125 de cereri, dar 64 dintre acestea, deci mai mult de jumătate, au fost declarate neeligibile. Ei au la dispoziție 798,45 ha, adică o medie de 13 ha pentru fiecare în parte.

Cele mai multe cereri au fost depuse în județul Călărași, 34 de solicitări, dar 13 au fost declarate neeligibile. Cei 21 de posibili candidați au la dispoziție 202, 0712 ha de teren, din care 115,7252 ha agricol. Adică o medie de până în 10 ha pentru fiecare în parte. Pe locul doi este județul Galați, cu 32 de cereri din care doar 15 eligibile. Aici, situația este dramatică. Sunt disponibile 62,06 ha terenuri agricole și 48,65 neagricole, astfel că media pentru fiecare cerere este de puțin peste 7 ha.

Cea mai interesantă situație de înregistrează în Satu Mare. Aici au fost depuse 21 de cereri, din care 19 au fost declarate neeligibile. Cum ADS a pus la dispoziție 100,28 ha, iar potrivit legii se pot da cel mult 50 ha pentru fiecare tânăr în parte, se ajunge la situația că rămâne teren nealocat.

Prima sesiune de depunere a cererilor pentru aredarea sau concesionarea de terenuri ale statului de către tineri fermieri a demarat în mare liniște, fără aceeași reclamă de care a avut parte actul normativ care a instituit această formă de sprijin. Este de așteptat ca să fie organizate și sesiuni de licitație, pentru că este puțin probabil ca cererile să nu fi fost făcute pentru 50 ha, suprafața maximă admisă prin lege. Pentru departajare este nevoie de o licitație, diferențierea făcându-se prin valoarea redevențelor asumate. Cele 800 ha de teren puse la dispoziție de către stat ar ajunge pentru minimum 16 tineri fermieri.

 

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.