Acasă Focus Agricol Porcul are nevoie de lege

Porcul are nevoie de lege

de M G

Adoptarea unei legi care va reglementa creşterea porcului pe teritoriul României este nu numai necesară, ci şi de urgenţă majoră, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Din păcate, această Lege a porcului trebuie asumată de toate forţele politice din România. Consider că adoptarea acestei legi nu numai că este necesară, dar este şi de urgenţă majoră. Cred că acest subiect va fi în supus dezbaterii în vizita pe care reprezentanţii Comisiei Europene o vor face în România, în perioada 23 – 27 noiembrie 2020, cu privire la evoluţia pestei porcine africane în România şi în ceea ce priveşte măsurile pe care le-a adoptat România prin serviciile veterinare şi prin aportul celorlalte ministere”, a precizat Chioveanu, informează Agerpres.

Chioveanu a menţionat că în perioada 23 – 27 noiembrie 2020 va avea loc pe teritoriul României o misiune de audit a DG Sante din cadrul Comisiei Europene, prilej cu care vor fi evaluate măsurile privind controalele şi aspectele legate de sănătatea animalelor în legătură cu evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul României.

„Pe site-ul ANSVSA aproximativ în fiecare săptămână am încercat să fim transparenţi şi să aducem opiniei publice actualizarea situaţiei privind evoluţia pestei porcine africane în detaliu. Această actualizare a situaţiei, începând din 2017, a avut un vârf maxim în anul 2019, de 1.560 de focare şi acum în 2020 evoluează un număr de 441 de focare, ceea ce demonstrează că numărul de focare a scăzut foarte mult, că s-au luat măsuri corespunzătoare. În luna septembrie 2020, am avut o misiune de audit generală în care Comisia Europeană ne-a felicitat pentru activitatea desfăşurată împreună cu colegii de la nivel local. Serviciile veterinare din România au intensificat nu numai numărul de controale, ci şi anchetele epidemiologice şi toate aspectele legate de pesta porcină africană”, a subliniat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, Autoritatea a demarat o campanie continuă de informare a tuturor factorilor implicaţi în combaterea pestei porcine africane, inclusiv pentru cei care cresc porci în gospodării.

„Cu toţii trebuie să conştientizăm că acest virus al PPA produce pagube dezastruoase şi de aceea am început această campanie de informare continuă a tuturor factorilor implicaţi – şi vorbim nu numai de cei care sunt în asociaţii, de fermieri care au afaceri ferme comerciale, ci şi de cei care cresc porci în gospodăria populaţiei. Vorbim despre luarea unor măsuri şi de condiţii de biosecuritate care sunt necesare ca să stopăm răspândirea virusului pe teritoriul României”, a subliniat Robert Chioveanu.

Elaborarea unei Legi a porcului prin care să poată fi reglementată creşterea acestor animale pe teritoriul României, atât în gospodării, cât şi în exploataţiile comerciale, este cerută de industria din acest sector încă de la apariţia primelor focarele de pestă porcină africană.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.