În mare liniște, Administrația Domeniilor Statului a deschis sesiunea de depunere a cererilor pentru concesionarea terenurilor statului de către tineri. Așa că numai cei cate știau de intenția ADS au timp ca, în cele 12 zile cât durează sesiunea de depunere, să trimită cererile, care cuprind documente cu valabilitate limitată și greu de obținut – scrisoarea de garanție bancară. Cum era de așteptat, terenurile puse la dispoziția tinerilor sunt extrem de puține, dar se poate marca o promisiune îndeplinită.
Sesiunea de depunere a cererilor pentru concesionarea a cel mult 50 ha de teren de la stat este deschisă în perioada 26 octombrie – 6 noiembrie 2020. Anunțul de pe site-ul Administrației Domeniilor Statului (ADS) nu arată când a fost postat, iar directorul general pare să nu-și asume documentul, pentru că nu l-a semnat, deși este ștampilat cu ștampila sa (vezi – Anunt).
În total, sunt puse la dispoziția tinerilor 660,76 ha de teren agricol și 137,69 ha de teren neagricol. Acestea se găsesc în județele Călărași, Dolj, Dâmbovița, Galați, Satu Mare și Hunedoara. Cea mai mare suprafață compactă, 100, 28 ha, se găsește în Satu Mare, în localitatea Lazuri, pe raza Agrozootehnica Dorolt. Iar cea mai mică parcelă de pământ, 2,87 ha, este la Petrești, județul Dâmbovița, pe raza Agroindustriala Găești. Dacă sunt mai multe cereri pentru același teren, se face licitație unde trebuie și scrisoare de garanție bancară, document cu valabilitate limitată și greu de obținut de un tânăr la început de drum. Așa că numai cei care știau când se deschide sesiunea de depunere putea avea un astfel de document.
Nivelul minim al redevenței pentru terenurile agricole este calculat în funcție de mai mulți factori, iar pentru terenurile neagricole este fixat la 100 kg grâu/ha/an, se arată în Anunț. Concesionarea se face pentru o perioadă de 20 de ani.
Lista cu solicitanții eligibili va fi publicată în maximum 30 de zile de la închiderea sesiunii de depunere a cererilor, adică 6 decembrie 2020, ziua alegerilor parlamentare.
Prin Legea nr. 226/2016, s-a introdus facilitatea prin care tinerii sub 40 de ani, dar și cu școală în domeniu, pot concesiona de la stat, direct, până la 50 ha, ca să înființeze ferme agricole. Legea a fost promovată ca măsură cu impact pozitiv pentru mediul rural din România, afectat de îmbătrânire și depopulare. Imediat de la apariția legii, s-a înregistrat un mare interes din partea potențialilor beneficiari. Se preconizează o luptă acerbă pentru aceste terenuri, pentru că pământul este din ce în ce mai scump, iar subvențiile extrem de motivante.