Acasă Focus Agricol Statul a primit peste 2 miliarde de euro de la UE în 2020, numai pentru agricultură

Statul a primit peste 2 miliarde de euro de la UE în 2020, numai pentru agricultură

de M G

Ministrul Agriculturii a anunțat că România a primit, în acest an, peste 2 miliarde de euro din fondurile comunitare. Aceștia sunt bani care au intrat sau vor intra în conturile României până la sfârșiul anului. De altfel, atragerea de fonduri europene a devenit o țintă pentru autorități, mai ales în acest an extrem de dificil, când se preconizează un deficit bugetar extrem, astfel că fiecare ban intrat este binevenit.

„În acest an, în ţară au intrat peste două miliarde de euro bani europeni atraşi de structurile din subordinea Ministerului Agriculturii, bani care în prima fază sunt cheltuiţi de stat şi apoi banii sunt rambursaţi”, a declarat, vineri, ministrul de resort, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că avansurile sunt plătite până pe 30 noiembrie, iar restul după 1 decembrie, din bani de la bugetul de stat, iar la începutul anului viitor această sumă este rambursată, de regulă pe 5 – 6 ianuarie.

„A fost un an dificil. Peste problemele organizatorice legate de pandemie şi de distanţarea socială, de restricţiile sociale, am încercat prin cele două agenţii să continuăm activitatea, să facilităm dialogul, astfel încât fermierii să nu fie afectaţi. A fost o provocare instituţională în acest an mai special”, a arătat Oros.

Potrivit acestuia, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit până acum 656 de milioane de euro, cea mai mare sumă plătită în ultimii ani, depăşind ţinta de 550 milioane de euro. „Mă bucură foarte mult că, din această sumă, 415 milioane de euro sunt măsuri pentru investiţii. Anul acesta am ţinut foarte mult la nivel guvernamental să se aloce sume consistente pentru investiţii”, a adăugat Oros.

Pe de altă parte, ministrul a anunțat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat începând de vineri, de la ora 0:00 și până la 5 dimineața, suma de 135,4 milioane de euro pentru un număr de 30.005 fermieri, în cadrul schemelor de plăţi directe aferente anului 2020 şi al măsurilor de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.