Acasă Focus Agricol Și totuși, Legea vânzării terenurilor se va amâna

Și totuși, Legea vânzării terenurilor se va amâna

de M G

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că Legea nr. 175/2020 privind vânzarea terenurilor agricole va fi modificată astfel încât aceasta să înceapă să producă efecte din martie 2021. Legea a intrat în vigoare pe 13 octombrie și a fost un proiect de OUG pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare prezentat în ședința de Guvern de dinainte de 13 octombrie, dar fără rezultat. Declarația ministrului vine să facă puțină lumină, pentru că prevederile legii sunt atât de complicat de aplicat încât chiar săptămâna trecută, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a decis să mai modifice puțin legea.

Legea nr. 175/2020 prin care se modificăși completează Legea nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole introduce mai multe condiții ce restricționează vânzarea de pământ.

Ministrul Agriculturii a susținut că, începând din data la care legea a intrat în vigoare, a primit zeci de sesizări la minister de la foarte mulţi fermieri, proprietari de terenuri şi primării, care derulau deja tranzacţii.

„Legea ar fi fost foarte importantă dacă ar fi apărut acum 20 de ani, din păcate a apărut târziu şi modul în care a fost formulată şi termenele respective, am văzut că în ultima perioadă încurca pe foarte multă lume şi va trebui să încercăm să aducem clarificări ca ea să poată fi aplicată şi să îşi facă efectele benefice care probabil s-au dorit atunci când legea a fost gândită. Pe Legea 175/2020 au fost aprobate modificările şi completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării şi cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Ştiu că atunci când aceste modificări au fost iniţiate s-au dorit două lucruri, pe de o parte să se evite specula şi s-a pus acea perioadă de 8 ani în care dacă cumpărai un teren şi îl vindeai impozitul pe profit era de 80%, ceea ce mi se pare un lucru corect, dar se urmărea să existe şi o anumită preemţiune în primul rând a rudelor, apoi a vecinilor, apoi a arendaşilor, institutelor de cercetare şi a universităţilor, statul român avea dreptul să intervină şi abia apoi terţii. Legea în intenţia ei era una bună şi dacă era scrisă acum 20 de ani putea avea şi un efect”, a explicat Oros.

El susţine că modul în care a fost redactat actul normativ încurcă pe toţi cei care sunt cu tranzacţii în curs, deoarece prevede ca şi cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform noilor proceduri, nu doar cererile depuse după apariţia legii.

Potrivit ministrului, MADR lucrează în prezent la normele metodologice de aplicare, însă termenul de 15 zile este unul foarte scurt pentru finalizarea lor astfel încât legea să fie şi aplicabilă. „De aceea va trebui, în perioada următoare, să propunem adoptarea unui act normativ care să modifice articolul 2, astfel încât cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform procedurilor de la data depunerii cererilor. Asta doresc în general toţi petenţii care s-au adresat ministerului, dar şi altor ministere. Aici va trebui ca împreună cu Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor să ne aplecăm puţin pe textul de lege astfel în legea să fie aplicabilă şi să nu încurce pe cei cărora le este destinată”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a susținut că proiectul de OUG prezentat în Guvern prevedea prorogarea termenului de aplicare pentru luna martie 2020 și se intenționează să se păstreze acest termen.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.