Acasă Focus Agricol Ghinion de marți, 13. Intră în vigoare restricțiile vânzării terenurilor agricole

Ghinion de marți, 13. Intră în vigoare restricțiile vânzării terenurilor agricole

de M G

Guvernul nu a reușit să amâne aplicarea Legii vânzării terenurilor, astfel că restricțiile votate de Parlament în sesiunea trecută intră în vigoare marți, 13 octombrie. Condițiile introduse de legislativ sunt pe placul fermierilor, care au făcut mari presiuni ca restricțiile să limiteze la maximum accesul străinilor la pământul României. Numai că legea a ieșit de asemena manieră încât nici românii nu prea au cum să cumpere teren agricol, iar domenii de interes, precum cel energetic, sunt scoase din schemă de tot.

Parlamentul a introdus o serie de restricții privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilant, Legea nr. 175/2020 urmând să intre în vigoare din 13 octombrie 2020. Terenurile agricole au devenit extrem de importante pentru că ele asigură încasarea unor subvenții semnificative, pe lângă producția agricolă obținută pe ele.

Legea a fost cerută de mai multă vreme de către fermieri, nemulțumiți de faptul că terenurile agricole sunt cumpărate foarte mult de către cetățeni străini, cu care intră într-o competiție neloială. Mai exact, puterea financiară a fermierilor români este mult mai mică decât a altora din afara țării. Dacă înainte trebuiau să facă față asaltului din partea italienilor sau ai altora din vestul europei, mai nou se înregistrează tendința de cumpărare de pământ din partea țărilor arabe, cu un potențial financiar recunoscut.

În cele din urmă, Parlamentul a elaborat o lege extrem de restrictivă, dar care este cu totul pe placul marilor fermieri din România. Legea a ajuns să pună piedicila cumpărarea de teren și cetățenilor români care nu practică agricultura și care nu locuiesc acolo unde cumpără pământul.

Modificările făcute la Legea nr. 17/2014 (n.r. – devenite Legea nr. 175/2020) vizează în principal dreptul de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole. Sunt introduse noi categorii de premptori, dar și impozite exorbitante pentru vânzarea înainte de termen.

În plus, terenurile agricole vândute nu-și pot schimba destinația. Acest lucru a dus la un proteste din partea repreentanților altor sectoare de activitate, pentru că acestă normă nu va mai permite devoltarea unor proiecte. Unii dintre cei mai vocali au fost cei din industria energetică. O astfel de măsură u va mai permite contruirea de noi facilități energetice, precum parcurile eoliene sau cele fotovoltaice.

Toate protestele publice nu au avut niciun răspuns până acum. Totuși, în Parlament a ajuns să fie discutat un nou proiect legislativ de modificare și completare a Legii nr. 17/2014, proiect intrat în circuitul legislativ în 2017. Acum este șansa ca legea să fie adusă la o formă aplicabilă și care să răspundă și dezideratului general, de a nu mai înstrăina pământurile către alți cetățeni din afara țării.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.