Acasă Focus Agricol Legea medicilor veterinari se schimbă. Din nou

Legea medicilor veterinari se schimbă. Din nou

de M G

Legea ce reglementează profesia de medic veterinar este pe cale să fie modificată din nou, adică să o aducă la situația de cu doi ani în urmă, când a mai fost modificată. La acea vreme, legea a intrat în atenția parlamentarilor, pentru că trebuia să se alinieze la legislația comunitară, pentru care era deschisă și o procedură de infringement. Cu care ocazie s-au făcut și niște modificări care acum sunt considerate a prezenta potențial de a afecta „siguranța aprovizionării și de calitate cu medicamente”. Culmea este că tot cei care au votat modificările incriminate s-au gândit să îndrepte lucrurile. Legea este ca și votată, pentru că a trecut de comisia de specialitate, urmând votul în plenul Camerei Deputaților.

Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar a suscitat vii dispute, ultima sa modificare fiind operată în 2018, ca să scăpăm de o procedură de infringement ce se apropia de sancțiuni. Cu acea ocazie, unii parlamentari au adus și alte modificări, ce nu făceau parte dintre cele cerute de transpunerea legislației comunitare în dreptul intern. De remarcat, în domeniul sanitar veterinar nu există profesia de „farmacist”, așa cum se întâmplă în medicina umană, astfel că medicul veterinar se ocupă și de partea de partea de „farmacie”. Modul în care se comercializează medicamentele de uz veterinar este extrem de important, pentru că are relevanță asupra sănătății umane, cum sunt antibioticele, dar și pentru că se folosesc substanțe speciale, precum stupefiantele, care necesită o atenție deosebită.

De aceea, unele dintre cele mai importante modificări operate în 2018 se refereau la activitatea farmaciilor veterinare. Printre altele, până atunci, farmaciile veterinare funcționau doar în prezența unui medic veterinar; prin schimbările aduse, totul se putea face sub „coordonarea” unui medic veterinar. Mai exact, un medic putea supraveghea activitatea mai multor farmacii.

Modificările operate acum vin să schimbe astfel de situații care deschid calea unor nereguli sau abuzuri. Inițiatorii vor să înlăture posibilitatea ingerinței patronatului farmaciilor cu scopul de a maximiza profitul în detrimentul „aprovizionării sigure și de calitate cu medicamente”, se arată în Expunerea de motive. De fapt, mai este și o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene care statuează același lucru. Dar, în 2018, modificările la lege s-au aprobat cu doat câteva zile înainte de a apărea decizia Curții.

 Interesant este că aceeași parlamentari, care au votat în 2018, au promovat acum un proiect de act normativ prin care se revine la situația de dinainte. În plus, au fost votate în Comisia pentru Agricultură măsuri sancționatorii care să impună respectarea cu mare atenție a acestor prevederi legale. Măsurile sunt destul de dure și ajung la amenzi de 10.000 de lei și suspendarea activității pentru 6 luni sau până la remedierea situației dacă farmaciile veterinare vând altceva decât se arată în prescripția medicală sau funcționează în lipsa unui medic veterinar. Se pare că aceste sancțiuni nu sunt chiar agreate de unii deținători de farmacii.

Proiectul legislativ a primit votul parlamenarilor din Comisia pentru Agricultură, urmând ca Raportul să fie supus votului plenului Camerei Deputaților.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.